Trifluralin ve askorbik asit kombinasyonlarının oreochromis niloticus üzerindeki genotoksik ve antigenotoksik etkilerinin mikronükleus testi kullanılarak araştırılması
Investigation of the genotoxic and antigenotoxic effects of trifluralin and ascorbic acid combinations on oreochromis niloticus using the micronucleus test
  1. Tez No: 215887
  2. Yazar: SERPİL KÖNEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TOLGA ÇAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Herbisit, Trifluralin, Treflan, genotoksisite, mikronükleus testi, morfolojik nükleus düzensizlikleri, askorbik asit, antigenotoksisite, Oreochromis niloticus, Herbicide, Trifluralin, Treflan, genotoxicity, micronucleus test, nuclear abnormalities, ascorbic acid, antigenotoxicity, Oreochromis niloticus
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, yaygın biçimde kullanılan bir herbisit olan trifluralinin ve bu herbisitin ticari formu Treflan'ın ekonomik öneme sahip bir balık türü olan Oreochromis niloticus üzerindeki genotoksik etkileri mikronükleus testi ve morfolojik nükleus düzensizlik analizi kullanılarak laboratuvar şartları altında araştırılmıştır. Ayrıca bir antioksidan madde olan askorbik asit'in trifluralin, Treflan ve EMS (Etil metan sulfonat) tarafından oluşturulan genotoksisite üzerindeki indirgeyici etkileri araştırılmıştır. Balıklar 1, 5 ve 10 ?g/L'lik trifluralin ve Treflan dozlarına 3, 6 ve 9 gün süresince laboratuvar şartları altında maruz bırakılmışlardır. EMS (Etil metan sulfonat) 10 mg/L'lik tek bir dozda pozitif kontrol olarak kullanılmıştır. Askorbik asit (% 0.05) uygulamaları intraperitonal enjeksiyon ile 0.1 ml/10g vücut ağırlığı olacak şekilde yapılmıştır. Hem trifluralin hem de Treflan uygulamaları O. niloticus periferal eritrositlerinde mikronükleus ve morfolojik nükleus düzensizlik frekanslarını anlamlı oranda arttırmıştır. Ayrıca saf trifluralinin genotoksik etkilerinin ticari formülasyon Treflan'ınkinden daha güçlü olduğu gözlenmiştir. Diğer taraftan askorbik asit uygulamalarının trifluralin, Treflan ve EMS tarafından oluşturulan mikronükleus ve morfolojik nükleus düzensizlik frekanslarını anlamlı oranda düşürdüğü belirlenmiştir. Bu sonuçlar trifluralinin balıklar üzerinde genotoksik etkiye yol açtığını ve askorbik asitin toksik kimyasallar tarafından oluşturulan genotoksisite üzerinde indirgeyici etkisinin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, genotoxic effects of a widely used herbicide, trifluralin, and its commercial formulation Treflan were evaluated on a commercially important fish species, Oreochromis niloticus, using the micronucleus test and morphological nuclear abnormalities analyses, under laboratory conditions. Furthermore, ameliorating effects of ascorbic acid an antioxidant substance, treatment on the trifluralin, Treflan and EMS (Ethyl methane sulphonate) induced genotoxicity were investigated. Fish were exposed to 1, 5 and 10 ?g/L doses of Trifluralin and Treflan for 3, 6, and 9 days under laboratory conditions. Ethyl methane sulphonate at a single dose of 10 mg/L was used as positive control. Ascorbic acid (0.05 %) treatments were performed via intraperitoneal injection as 0.1 ml/10g body weight. Both trifluralin and Treflan treatments significantly increased the micronucleus and nuclear abnormality frequencies in peripheral erythrocytes of O. niloticus. Furthermore, it was observed that the genotoxic effects of pure trifluralin were stronger than that of the commercial formulation Treflan. On the other hand, it was determined that ascorbic acid treatments significantly reduced the frequencies of Treflan, trifluralin and EMS induced micronuclei and nuclear abnormalities. These results indicated that trifluralin had genotoxic potential on fish and ascorbic acid had ameliorating effects on the genotoxicity of toxic chemicals.