Dekapaj işlerinde kullanılan iş makinelerinin yenilenmesi zamanına yönelik maliyet analizleri
The cost analysises of the heavy construction equipment for excavation at the time of renewal
  1. Tez No: 215888
  2. Yazar: MERİÇ BARÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ZEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Maliyet analizi, ekonomik ömür, üretim hesabı, is makineleri, insaat, Cost analysis, renewal, calculation of production cost, heavy construction equipment, construction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
200'den fazla alt is kollarına sahip olan insaat sektörü, pek çok ülkede oldugu gibi, Türk ekonomisi için de, çok sayıda çalısanı ve isgücü potansiyeli ile en önemli ekonomik sektörlerden biridir. MDER'e göre, Almanya'da 400.000, Fransa'da 300.000 ve talya'da 290.000 kadar çalısır durumda 7 yasından küçük is makinesi bulunurken, bu sayı Türkiye'de 36.156 civarındadır. Türkiye'nin sahip oldugu is makinesi sayısının, gelismis ülkelerin 1/5' i kadar olması ve nitelik olarak %60'ından fazlasının ömürlerini tamamlamıs olması, bu alanda yetersizligin bir göstergesidir. Türkiye'deki makine parklarının iyilestirilmesine yönelik, insaat isletmelerine kaynak olması amacıyla hazırlanan bu çalısmada, bir dekapaj santiyesinin makine parkından en çok kullanılan is makineleri olan dozer, greyder, ekskavatör ve lastik tekerlekli yükleyici is makineleri seçilerek, aynı cins ve marka yeni makinelerle karsılastırılmıstır. Bu çalısmada, bir is makinesinin yenilenme kararının alınmasını saglayan Yıllık Esdeger Maliyet (YEM) yöntemi kullanılmıs; ayrıca, is makinelerinin özelliklerine göre saatlik birim is üretimleri hesaplanmıstır. Sonuç olarak, is makinelerinin zamanında yenilenmesi durumunda isletme maliyeti azalırken, verimlilik artacaktır. Ekonomik ömrünü tamamlamıs is makinelerinin kullanılmaya devam edilmesi durumunda ise, isletme, tamir bakım ve yedek parça giderleri artacaktır.
Özet (Çeviri)
Construction sector having more than 200 sub sectors, like in many other countries, it is also very important for Turkey, for having a tremendous manpower and for potential job development. There are about 36.156, less than 7 years old, operative heavy construction equipment in Turkey, this amount reaches 400.000 in Germany, 300.000 in France and 290.000 in Italy comparing to the amounts of Turkey is poor in this aspect. The total amount being 1/5 of the developed countries and 60% being is out of their economical life. This study is prepared to be a source for the improvement of the machinery stocks for the construction companies in Turkey. As a case study earth moving site is chosen where dozers, graders excavators and loaders are studied, taking into consideration the same trade marks being compared by brand new ones. In this study the annul adjusted cost method is used for the decision of a brand new machine purchase and the cost of production per hour is calculated. As a result, while the machinery is renewed the cost of operation is decreased and the productivity is increased. If the old machinery is kept on being used, in the long seen the company will be suffering serious losses.