14C Trifluralin kavun bitkisindeki absorbsiyon trnslokasyon ve metabolizması
Absorbtion, translocation and metabolism of 14 C-Trifluralin in melon plants
- Tez No: 45770
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH MADEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: 14C-trifluraIin kalıntısı, kavun, pestisit kalıntısı, süperkritik akışkan ile ekstraksiyon, kromatografik analizler, 14C-trifluralin residues, melon, pesticide residues, supercritical fluid extraction, chromatographic analysis
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Doktora Tezi 14C-TRİFLURALÎNİN KAVUN BİTKİSİNDEKİ ABSORBSİYON, TRANSLOKASYON VE METABOLİZMASI Osman TİRYAKİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Salih MADEN 1995, Page : 79 Jüri : Prof.Dr. Salih MADEN Prof.Dr. Timur DÖKEN Prof.Dr. Zekai KATIRCI O?LU Kavun yetiştirilen kumlu-killi topraklarda 14C-trifluralin kalıntısı esas olarak toprakta ve en fazla 0-7.5 cm toprak katmanında bulunmuştur. Trifluralinin veya metabolitlerinin aşağı doğru önemli miktarlarda hareketi gözlenmemiştir. Dört ay sonra her iki toprak derinliğinde başlangıçta uygulanan 14C-trifluralinin % 5.2 ve % 8.9 u sırasıyla TR-1 ve TR-2 olarak bulunmuştur. Süperkritik akışkan ile ekstraksiyondan (SFE) sonra toprağa bağlı kalıntılarda esas olarak, TR-4 metaboliti, ana bileşik TR-1 ve iz miktarlarda TR-21 bulunmuştur. Hasattan sonra yapılan analizlerde ençok kalıntıya bitkinin köklerinde rastlanılmıştır. Kılcal köklerde 1.072 ppm, kalın köklerde ise 0.901 ppm toplam 14C-kalıntısı bulunmuştur. Kök boğazı kabuk ve iç kısmında ise sırasıyla 0.489 ve 0.239 ppm kalıntı bulunmuştur. Bitkideki kalıntılar uç kısımlara doğru gidildikçe azalmıştır. Dip kısım yapraklarda 0.137 ppm, dip kısım saplarda ise 0.149 ppm kalıntı bulunmuştur. Kavun meyvesinde ise; kabuk, yenilebilir kısım ve çekirdekte sırasıyla 0.008, 0.003, ve 0.017 ppm kalıntıya rastlanılmıştır. Kök, yaprak ve sap ekstraktları TR-1 ve TR-2 içermiştir. Ancak iz miktarlarda TR-3, TR-4 ve TR-21 kalıntıları da bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D.Thesis ABSORBTION, TRANSLOCATION AND METABOLISM OF 14C-TRIFLURALIN IN MELON PLANTS Osman TİRYAKİ Ankara University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Salih MADEN 1995, Page : 79 Jury : Prof. Dr. Salih MADEN Prof.Dr. Timur DÖKEN Prof. Dr. Zekai KATIRCI O?LU 14C-trifluralin residues in melon grown sandy-loam soils remained mainly in soil. Maximum 14C-residues were found in 0-7.5 cm soil dephts. Downward movement of the trifluralin or its metabolites was not observed at significant concentrations. Four months after the application, 5.2 % and 8.9 % of the initially applied radioactivity were found in the form of metabolites desingnated as TR-2 and TR-1, respectively, in the combined two dephts. After the supercritical fluid extraction the metabolites TR-4, and the TR-1 as well as the trace amount of the metabolite TR-21 were present in the form of soil-bound residues. In the analysis carried out after the harvest, maximum residues were found in the roots. They were 1.072 and 0.901 ppm for the hairy roots and tap roots, respectively. The dermal and ground crown tissues contained 0.489 and 0.239 ppm, respectively. Residues in the leaves and stem decreased towards the apex and they were 0.137 and 0.149 ppm in the first leaves and oldest stem, respectively. Fruits contained 0.008, 0.003 and 0.017 ppm 14C- residues in the skin, flesh and seeds of the fruit, respectively. 14C-residues in root, stem and leaves mostly consisted of TR-1 and TR-2, but trace amount of TR-3, TR-4 and TR-21.