Erdemli-Silifke arasının karst hidrojeolojisi ve karst coğrafi bilgi sisteminin oluşturulması
Karst hydrogeology between Erdemli-Silifke and establishment of karst geographic information system.
- Tez No: 215889
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUHSİN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karst, mağara, subatan, CBS, Erdemli-Silifke (Mersin), Karst, cave, sinkhole, CBS, Erdemli-Silifke (Mersin)
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Erdemli-Silifke (Mersin) yöresinde yapılan bu çalışmada, bölgenin karst yapısı, karstlaşma mekanizması ve karst potansiyeli değerlendirilmeye çalışılmıştır. İlk olarak bölgenin jeoloji haritası hazırlanarak bölgede karstlaşmaya uygun litolojiler belirlenmiştir. Arazi çalışmalarıyla karstik yüzey şekilleri ve bölgede bulunan çok sayıda mağara belirlenmiş, bunlardan bazılarının araştırılması ve haritalanması yapılmıştır. Bölgenin Karst Coğrafi Bilgi Sisteminin (CBS) oluşturulması amacıyla 8 adet 1/25.000 ölçekli topografya haritası bilgisayar ortamına aktarılarak raster formatına dönüştürülmüştür. Daha sonra koordinatlandırma yapılarak CBS ortamında vektör formatına dönüştürülerek sayısallaştırma işlemi tamamlanmıştır. Çalışma amacına uygun olarak farklı katmanlar oluşturularak bölgeye ait CBS veritabanı oluşturulmuştur. Çalışma alanında karstlaşmayı denetleyen parametrelerin ve karstlaşma mekanizmasının anlaşılabilmesi amacıyla bölgede bulunan kaynaklardan, tüm bölgeyi kapsadığı düşünülen 9 noktadan su örnekleri alınarak su kimyası analizleri yapılmıştır. Su kimyası analiz sonuçları Piper ve Schoeller diyagramlarında değerlendirilerek suların genel olarak karbonatlı sular sınıfına ait olduğu sonucuna varılmıştır. CBS ortamında sayısallaştırılan eş yükselti eğrilerinden sayısal yükseklik modeli oluşturulmuş ve oluşturulan modelde çizgisellikler belirlenmiştir. Bu çizgiselliklerden hazırlanan gül diyagramının yorumlanması ve bölgenin neotektonik evrimi göz önünde bulundurularak, bölgede kırıkların genel olarak KD-GB doğrultulu, sol yanal doğrultu atımlı fay mekanizmasına bağlı olarak oluştuğu sonucuna varılmıştır. Bölgede karstlaşmanın, özellikle subatan ve mağaraların gelişimlerinin sol yanal doğrultu atımlı fay mekanizmasına bağlı olarak genelde KDGB doğrultusunda geliştiği, ancak fay mekanizmasına bağlı olarak ortaya çıkan KBGD doğrultulu çizgiselliklerden dolayı bölgede karstlaşmanın, özellikle de karstik boşalımların kesintiye uğradığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Erdemli-Silifke region has been evaluated concerning to karst structure, karstification mechanism and karst potential. At first, geological map of the study area was prepared and favourable lithologies for karstification have been determined. During the field work, numerous cave location and karstic surface features have been determinated and some of them have been investigated and mapped. For establishment of GIS in the area, nine topographic maps in scale of 1:25.000 were carried to computerized environment by scanning and they are converted to raster data. After this, has been established digitization when their coordinating was finished and they were converted to it data in GIS. Concerning to goal of the study was GIS of the area constructed by forming different layers. In the study area water chemistry analyses have been done on the samples taken different nine locations which characterize all area for understanding karstification and their parameters. Results of chemical have been plotted on the Piper and Schoeller diagrams indicating carbonate enriched water. By using GIS software digital elevation model of the area digitization of contour model and was formed lineaments were delineated on this model. It is determinated that these cracks were oriented on NE and SW directions and formed by under the sinistral strike slip fault mechanism based on interpretation of these lineaments on the rose diagram and considering of the neotectonic development of the region. In this area, karstic features especially sinkholes and caves has been oriented NE and SW direction a result of sinistral strike slip fault mechanism but especially karstic discharges were oriented NW and SE by under the same mechanism.