Düzlemsel kol mekanizmalarının fonksiyon ve yörünge sentezi için etkileşimli bir bilgisayar paket programının geliştirilmesi
Developing an interactive computer packet program for function and path-generation synthesis of planar linkage mechanisms
  1. Tez No: 215895
  2. Yazar: SEDAT KARLIDAĞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Makine Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanizma Sentezi, Dört Çubuk Mekanizmaları, Krank- Biyel Mekanizmaları, Object Oriented Programming, Galekin, Subdomain, Precison Point, Fonksiyon Sentezi, Yörünge Sentezi, Delphi, mechanism synthesis, Four Bar mechanisms, Krank-Rocker Mechanism, Object Oriented Programming, Galerkin, Subdomain, Precision Point, Delphi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalısmada, Düzlemsel Kol Mekanizmalarının Sentezini yapabilen Mek- Gen isimli dinamik yapıda bir bilgisayar programı gelistirilmistir. Mekanizmalarda giris uzvuna verilen hareket, belirli bir fonksiyonel iliski ile çıkıs uzvuna aktarılır. Yapısal hatası en aza indirgenmis bir mekanizma tasarımı için mekanizmanın uzuvları arasındaki hareket aktarıcı fonksiyonun iyi sentez edilmesi gerekmektedir. Gelistirilen bilgisayar programı ile, girilen veriler dogrultusunda hareket edecek mekanizmanın, tasarıma en uygun yapısal hataları tespit edilir ve bu yapısal hatalara göre mekanizmanın tasarlanması saglanır. Mek-Gen programının tam dinamik bir yapıya sahip olması, kullanılan tüm fonksiyon ve degiskenlerin rahatlıkla degistirilebilmesi imkanı saglar. Sentez sonucu tasarlanan mekanizmaların animasyon ve hata sapmaları kullanıcıya aynı ekranda yansıtılmaktadır. Mekanizma Sentez yöntemleri olarak Galerkin, Subdomain (Alt Bölge) ve Precison Point (Kesin Noktalar) metodları kullanılmıstır. Programda farklı metodların kullanılabilmesi, sentezi yapılan mekanizmanın tasarımdaki hata analizlerinin daha rahat görülebilmesini saglar. Matematiksel denklem ve fonksiyonların bilgisayar çözümlerinde analitik, trigonometrik ve komplex matematik metodlarından olusan birimler kullanılmıstır. Kagıt üzerinde üretilen fonksiyon ve çözüm yolları bu metodlar sayesinde programa islenebilmistir. Mek-Gen programı, Delphi 6.0 programlama dilinde gelistirilmistir. Nesne Yönelimli olup, tüm Windows isletim sistemlerinde çalısabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a dynamic computer program, called by Mek-Gen which synthesis the planar linkage mechanisms is developed. In mechanisms, movement is given to an input member is transfered to the output member with a functional contact. Complete Dynamic structure of Mek-Gen makes possible to change any variable of function easily. The result of the synthesis and the animation of the synthesis problem is displayed on the screen. Subdomain, Galerkin and the Precision Point methods are used for the function synthesis. In this computer program, different methods provide to see analyses mistakes in the design of the mechanism whose synthesis was made more easily. Mek-Gen Computer program is developed in Delphi 6.0 programming language and all Windows versions can run Mek-Gen due to it?s object oriented nature.