Geotekstil donatılı kum zeminlerde mekanik davranışın belirlenmesi
Effect of geotextile reinforcement on the mechanical behaviour of sand
- Tez No: 215977
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kesme Kutusu Deneyi, kohezyon, geotekstil donatılı zemin, arayüzey davranışı, Shear Box Experiment, cohesion, geotextile reinforced soil, interface behaviour
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada geotekstil kullanımının kum zeminlerin mekanik davranışları üzerindeki etkilerini ve potansiyel faydalarını tespit edebilmek, aynı zamanda elde edilen deneysel sonuçlarla geçmişte elde edilen benzer çalışmaları karşılaştırarak değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla yapılan literatür araştırmaları sonucu kum-geotekstil donatılı zemin davranışına etkisi olabilecek bazı parametreler belirlenerek, kesme kutusu deneyleri yapılmıştır.Kullanılan 2 tür zemin için ayrıca 2 farklı yoğunluk durumunda deneyler yapılmıştır. Türkiye'de kolayca bulunabilen ve çeşitli projelerde yaygın olarak kullanılan 5 farklı tür geotekstil malzeme üzerinde deneyler yapılmıştır. Deneyler 2 farklı tip kesme kutusunda yapılmıştır ( 60*60 ve 100*100 mm'lik kutular ). Çalışma kapsamında toplamda 82 adet kesme kutusu deneyi yapılmış , arayüzey davranışına etkisi olabilecek çeşitli parametreler, yapılan kaynak araştırmalardan elde edilen bilgiler ile karşılaştırılarak sunulmuştur.Yapılan deneylerden elde edilen sonuçlara göre geotekstil donatılı kum zeminlerde arayüzey sürtünme açılarında donatısız zeminlere göre beklenildiği gibi bir azalma tespit edilmiştir. Kesme dayanımlarında fazla bir değişim gözlenmezken pik dayanım sonrası donatısız zeminde görülen dayanım kaybına donatılı zeminlerde rastlanmamıştır. Beklenilenin aksine geotekstil donatılı zeminlerde hacimsel genleşme hareketi sınırlandırılmamıştır. Yalnız iki sıra geotekstil kullanılarak yapılan testler sonucunda sınırlama etkisi gözlenmiştir. Deney sonuçlarından arayüzey davranışının büyük ölçüde geotekstil yüzey parametreleri ile zemin indeks özelliklerine bağlı olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the potential benefits and the influence of geotextile inclusions on the mechanical behaviour of sands, at the same time analysing the results of some experiments done in this study in the light of past studies about the same topics. Shear box tests were done to obtain the parameters that influence the sand-geotextile interface friction parameters which were studied in the literature.In the experiments two different gradations of Torbalı sand which is often found in the region was used. Two different densities of this two differently graded sand was used. Five different geotextile which are readily avaible in markets and used in different projects in Turkey were used in this study. Experiments were done in two different shear box sizes (60 *60 mm and 100* 100 mm sizes). 82 experiments were done in this study and the presented parameters related to the interface behaviour were compared with the results of the past studies.As expected , the interface friction angle of the reinforced sand was found to be lower than that of the unreinforced sand. No big differences was seen in the shear strength of reinforced and unreinforced sand, but in the reinforced sands there was no post-peak loss of strength seen in the unreinforced sands. Unexpectedly, geotextile inclusions didn?t restrict the soil to expand. Only if the geotextile content increase in the test specimen, then the dilatation of the sand decrease. At the end of the results, it was concluded that the interface friction behaviour depends on the surface behaviour of the geotextile and also the index properties of the soil.