İzmir ili Bornova ilçesi marketleri sebze-meyve atıklarının hayvan yemi olarak potansiyeli
Potential of vegetable-fruit wastes of markets in Bornova district of İzmir province as animal feed
  1. Tez No: 215976
  2. Yazar: BÜLENT DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ŞAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Market Sebze-Meyve Atığı, Kaba Yem, Ruminant, Market?s Vegetables-Fruits Wastes, Feed, Ruminant
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma, İzmir İli Bornova İlçesi marketleri sebze-meyve atıklarının hayvanyemi olarak potansiyelini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaç için önceBornova Belediyesi yetkililerinin market çöp konteynırlarını dikkate alarak veyaklaşık 750-1000 ton olarak bildirdikleri toplam sebze-meyve atıklarına en fazlamiktarı veren bir market belirlenmiştir.Sonra da bu market yetkililerinden üçer aylıkolarak Şubat 2006 ve Şubat 2007 arasındaki bir yıllık süreçte sebze ve meyve atıkmiktarları ile ilgili detaylı bilgiler ve örnekler alınmıştır.Bu örneklerde yapılankimyasal analizler ile de atıkların ruminant hayvanlar için yem değerleribelirlenmiştir.Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, markete girişi yapılan sebzemeyvelerinyıllık ortalama atık oranı %7.56, market sebze-meyve atıklarının yıllıkortalama Kuru Maddede HK, HP, HY, HS, NÖM, NDF ve ME(r) içerikleri desırasıyla %5.74, %11.49, %1.47, %7.06, %74.11, %16.39 ve 2897.99 kcal/kg olarakbulunmuştur. Markete girişi yapılan sebze-meyvelerin yüksek atık oranına bağlı Ülkegenelindeki yüksek atık ve bu atığın yem değeri dikkate alınırsa, market sebze-meyveatıklarının özellikle ruminant hayvanlar için önemli bir kaliteli yem kaynağı olacağıileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine potential of markets? vegetables-fruits wastes of Bornova district.İzmir province as animal feeds. For this purpose,firstly,a market, which gives most of waste declared by municipality authorities as around 750-1000 tones according to garbage containers, was determined. After that, detailed information and samples were taken from authorities of this market.Information and samples concerning with vegetable-fruit waste were taken for three months periods during one year between February 2006- February 2007.Feed values of wastes for ruminant animals were determined by doing chemical analyses of these samples.According to results of study, waste rate of total annual vegetable-fruit quantities of the market was determined as 7.56 % and CA (Crude Ash), CP (Crude Protein), EE (Ether Extract), CF (Crude Fiber), NFE (Nitrogen Free Extracts), NDF (Neutral-Detergent Fibre) and ME (Metabolizable Energy) contents of dry matter were found as 5.74 %, 11.49 %, 1.47 %, 7.06 %, 74.11 %, 16.39 % and 2897.99 kcal/kg. As high waste rate of the vegetable-fruits annually entered the market shows us, if high waste rates and high feed values taken into consider on country wide, markets? vegetable-fruit wastes can be important and high quality feed sources specially for ruminant animals.