Salmonella enteritidis, Salmonella gallinarum, Salmonella pullorum O ve H antijenlerine karşı monoklonal antikor üretimi
Monoclonal antibody production against O and H antigens of Salmonella enteritidis, Salmonella gallinarum, Salmonella pullorum
- Tez No: 215991
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARABOZ, PROF. DR. İSMET DELİLOĞLU GÜRHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Salmonella Enteritidis, monoklonal antikor, O antijen, H antijen, Salmonella Enteritidis, monoclonal antibody, O antigen, H antigen
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 380
Özet
Salmonella infeksiyonlarının insanlarda ciddi enterik sorunlara neden olan önemli zoonotik hastalıklardan biri olduğu bilinmektedir.Bu tezin amacı, Salmonella infeksiyonlarının tanısında kullanılan kitlerin önemli reajanlarından biri olan tip spesifik monoklonal antikorların üretilmesidir. Salmonella Enteritidis, Salmonella Gallinarum ve Salmonella Pullorum arasındaki antijenik benzerlikten dolayı çalışmada Salmonella Enteritidis model antijen olarak seçilmiştir. Bu amaçla Salmonella Enteritidis'in orta ölçekte vibrofermentörde üretimi, O ve H antijenlerinin farklı yöntemlerle izolasyon ve identifikasyonu, immünizasyonda kullanılacak antijenlerin çeşitli adjuvantlarla konjugasyonunun ardından klasik hibridoma ve monoklonal antikor teknolojisi uygulanmıştır.Sonuçta, O ve H antijenlerine karşı monoklonal antikor salgılayan sırasıyla 4 ve 6 hibridoma klonu seçilmiştir. Bu hücrelerin tekrar klonlanmasıyla anti-O ve anti-H antijenlerine spesifik monoklonal antikor salgılayan 9 ve 11 adet yeni hibridoma klonları identifiye edilmiştir. Her gruptan bir klon kısmen karakterize edilmiş ve sıvı nitrojen içerisinde saklanmıştır. Bu klonlar uygun in-vivo veya in-vitro tekniklerle üretildikten sonra tanı kitlerinin hazırlanmasında kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Salmonella infections are known as one of the most important zoonotic diseases which cause serious enteric problems for humans .The objective of this thesis is production of type specific monoclonal antibodies which are one of the main reagents of the diagnostic kits of Salmonella infections. Since there are antigenic similaritiy between Salmonella Enteritidis, Salmonella Gallinarum and Salmonella Pullorum, Salmonella Enteritidis was choosen as model antigen. With this purpose, pilot scale production of Salmonella Enteritidis in vibrofermentors, isolation and identification of O and H antigens with different methods and following the conjugation of these immunizing antigens with different adjuvants classical monoclonal antibody production technology was applied.Finally, 4 and 6 hybridoma clones secreting monoclonal antibodies against O and H antigens of Salmonella Enteritidis were selected respectively. After recloning of those cells 9 and 11 new hybridoma clones were identified as anti-O and anti-H antigen specific monoclonal antibody secreting strains.; One clone from each group was partially characterized and kept in liquid nitrogen. Those clones are available to be used as tools of diagnostic kits after production with suitable in-vivo or in-vitro techniques.