Güneş ve soğuk yıldzılarda alpha omega dinamosunun bileşenlerinden manyetik konveksiyon
Magnetoconvection component of alpha omega dynamo in sun and cool stars
- Tez No: 216093
- Danışmanlar: PROF. DR. E. RENNAN PEKÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Güneş, manyetikkonveksiyon, akı tüpü, dik yönde ve boyunca akıntılar, Sun, magnetoconvection, flux tube, longitudinal and perpendicular flows
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez çalışmasında, Güneş ve Soğuk yıldızlarda dinamosunun manyetikkonveksiyon yazınından derlenen bilgiler sunulacaktır. Derlemenin ilk bölümü, konunun genel hatlarıyla incelendiği Ferriz-Mas & M. Schüssler (1993) makalesinin orjinal çevirisinin bulunduğu Ebru YENTEK' in ?Güneş ve Benzeri Yıldızlarda Manyetikkonveksiyon? adlı Yüksek Lisans Tezi' nin ilgili bölümünden oluşmaktadır. Derlemenin geri kalanında ise M. Schüssler & Ferri-Mas (2007) ve V. Holzwarth, D. Schmitt, ve M. Schüssler (2007) makaleleri ağırlıklı olarak kullanılarak, kapsamlı bir konu olan manyetik konveksiyon güncellenmiş oldu. Çalışmanın ilk bölümü, Güneş ve Soğuk yıldızların konveksiyon bölgesi dibinde, ?overshoot? katmanında ve eşlek düzleminde yeralan, eksensel bakışıklığa sahip bir toroidal akı tüpünün yoğunluk katmanlaşması ve differansiyel dönme varlığında kararsızlığı incelenmiştir. Çalışmanın geri kalanında ise ayrodinamik sürükleme kuvveti ve dış ortam yoğunluk katmanlaşmasından kaynaklanan akı tüpüne dik yöndeki akıntıların, akı tüpünün kararsızlığına etkisi ve katmanlaşmış dış ortamda sürtünme güdümlü kararsızlığı ve Kelvin-Helmholtz kararsızlığını başlatmaya yetecek Alfvén hızından düşük hızlardaki akı tüpü boyunca olan akıntılar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this M.Sc. thesis I present recent developments on the magnetoconvection stage of the dynamo in Sun and solar type stars. The first chapter of this presentation consists of the relevant section of the M.Sc. thesis titled ?Magnetoconvection in the Sun and the Solar-type stars? and gives the translation of the paper by Ferriz-Mas & M. Schüssler (1993) by Ebru YENTEK. In the rest of the thesis, papers by M. Schüssler & Ferriz-Mas (2007) and V. Holzwarth, D. Schmitt and M. Schüssler (2007) are consulted and this rich contented subject has been up-dated. In the first part of the thesis, instability of the axisymmetric and toroidal magnetic flux tube lying on the equatorial plane in the ?overshoot? layer at the bottom of the convection zone of the Sun and the cool stars is investigated at the presence of the density stratification and the differential rotation. In the rest of the thesis, the effects of the aerodynamic forces and the flows, which are caused by the density stratification in the external medium, perpendicular to the flux tube on the instability of the tube; and the flows with a sub-Alfvenic flow velocity along the flux tube which may trigger the Kelvin-Helmholtz and flow-driven instabilities are investigated.