Phytochemical and biological activity studies on Acanthus hirsutus and Cephalaria paphlagonica species
Acanthus hirsutus ve Cephalaria paphlagonica bitki türleri üzerinde fitokimyasal ve biyolojik aktivite çalışmaları
- Tez No: 216121
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA KIRMIZIGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Feniletenoid, Flavonoid, Steroid, Triterpen, Glikozit, Antimikrobiyal ve Antioksidan Aktivite, Phenylethenoid, Flavonoid, Steroid, Triterpene, Glycoside, Antimicrobial and Antioxidant Activity
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Organik Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çalışmamızda Acanthus hirsutus (Acanthaceae) ve Cephalaria paphlagonica (Dipsacaceae) endemik bitkilerinin fitokimyasal ve biyolojik özellikleri ilk kez araştırıldı. Kurutulmuş ve öğütülmüş bitkilerin sırasıyla MeOH, MeOH:H2O, Hegzan, BuOH ve H2O çözgen ve çözgen karışımlarıyla ekstraksiyonları yapıldı. Elde edilen ekstrelerin antioksidan (DPPH ve Süperoksit Radikal Süpürme Yöntemi) ve antimikrobiyal (MIC) aktiviteleri test edildi. İzolasyon çalışmaları en aktif fraksiyonlar üzerinden yürütüldü.İzolasyon ve saflandırma çalışmaları sırasında çeşitli kromatografik (TLC, CC, PLC, VLC, MPLC) ve kimyasal yöntemlerden faydalanıldı. Saf olarak elde edilen bileşenlerin yapılarının belirlenmesinde gelişmiş spektroskopik yöntemler (UV, FT-IR, 1D- ve 2D-NMR, Kütle) kullanıldı.Sonuç olarak, yapılan izolasyon, saflandırma ve yapı tayini çalışmalarında A. hirsutus bitkisinden yeni bir feniletenoid glikozitin (bileşik 1) yanı sıra flavonoid ve steroid aglikonlu iki glikozit (bileşik 2 and 3), C.paphlagonica bitkisinden ise iki yeni triterpen glikozit (bileşik 4 and 5) elde edildi.
Özet (Çeviri)
In this study Acanthus hirsutus (Acanthaceae) and Cephalaria paphlagonica (Dipsacaceae) endemic species were investigated in point of their phytochemical and biological properties for the first time. Air dried and powdered plants were extracted MeOH, MeOH: H2O, Hexane, BuOH and H2O solvent and solvent systems. The antioxidant and antimicrobial activities of each extracts were tested by DPPH, Superoxide Radical-Scavenging and MIC methods, respectively. According to activity results, the most active fractions were examined and then isolation studies were concentrated on these fractions.During the isolation and purification experiments, various chromatographic (TLC, CC, PLC, VLC, MPLC) and chemical methods were used. The structural determination of pure compounds was carried out using modern spectroscopic (UV, FT-IR, 1D-, 2D-NMR and Mass) methods.As a result, in addition to a new phenylethenoid glycoside (compound 1), flavonoid and steroid glycosides (compound 2 and 3) from A. hirsutus and two new triterpenic glycosides (compound 4 and 5) from C. paphlagonica were obtained by isolation, purification and structural determination experiments.