Sıralı seçenek hipotezlerinde kullanılan testler
Tests used in the ordered alternatives hypothesis
  1. Tez No: 216192
  2. Yazar: HATİCE DAĞLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. SERPİL AKTAŞ ALTUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Sıralı kısıtlandırılmış seçenek hipotezi, parametrik ve parametrik olmayan testler, toksikoloji, hisse senedi, verimlilik, Ordered restricted alternatives hypothesis, parametric andnonparametric tests, toxicology, stock, producti
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, seçenek hipotezi sıralı bir şekilde kurulduğunda bu hipotezleri test etmek için geliştirilen testler araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan testler parametrik ve parametrik olmayan testler olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Parametrik testler; İzotonik regresyon ve Aralık (range) testidir. Parametrik olmayan testler; Page testi, Jonckheere-Terpstra sıralı seçenekler testi, Sağlam (Robust) eğilim testi, Tukey' in testi, Medyan testi, Tamamlanmamış rasgele blok tasarımları testi, Monoton Regresyon ve testi' dir. Bununla birlikte sıralı kısıtlandırılmış seçenek hipotezini test etmek için ek bir yöntem olarak eşanlı güven aralığı yöntemi verilmiştir. Ayrıca grup ortalamalarını karşılaştıran ve özel hipotezlerin test edilmesini sağlayan bağıntı (contrast) testlerine de yer verilmiştir.Çalışmada, seçenek hipotezinin sıralı olarak kurulması ile incelenen testlerin yanı sıra sıralı varyansların homojenliğinin test edilmesine de yer verilmiştir.Sıralı kısıtlandırılmış seçenek hipotezinin test edilmesi üç uygulama ile ele alınmıştır. Birinci uygulama, toksikoloji verileri kullanılarak izotonik regresyon uygulamasıdır. Bu bağlamda her bir fungusit için dozlar arttıkça etki miktarlarının da artıp artmadığı incelenmiştir. İkinci uygulamada, beş bankaya ait 2007-2008 tarihleri arası aylık hisse senedi kapanış değerlerinin ortalama fiyatlarına bağıntı testi uygulanmış ve hisse senedinin piyasa değeri ile nominal değeri karşılaştırılmıştır. Üçüncü uygulamada ise, seçilen bazı tarımsal ürünlerin 1925-2003 yılları arasında elde edinilen verimlilik miktarları ile parametrik olmayan bir bağıntı testi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, when the alternative hypothesis is constructed in the form of ordered,tests developed to test these hypothesis are analyzed. Tests used in the study aredivided into two groups as parametric and non parametric tests. The parametric testsare isotonic regression and Range test. The nonparametric tests are; Page test,Joncheere-Terpstra ordered alternatives test, Robust Trend test, Tukey test, Medyantest, randomized incomplete blocks design test, Monoton regression and NNT test.In addition to these, as an extra method, simultaneous confidence interval is given inorder to test the order restricted alternative hypothesis. Contrast tests which comparegroup means and ensure testing special hypothesis also is given.In the study, beside the tests which are analyzed with when the alternativehypothesis are constructed in the form of order, it is also tested that the homogeneityof ordered variances.Testing ordered restricted alternative hypothesis are carried out by three numericalstudies. First study is isotonic regression application by means of toxicology data. Inthis sense, while dose are increasing, the effects of them are examined whetherincrese or not for every fungicide. In the second study, contrast test is applied to themeans of closing price of the monthly stocks between the date of 2007-2008 andmarket value of stocks are compared with nominal value. In the third study, anonparametric contrast test is applied to the productivity numbers of agriculturalproduction which are chosen obtained years of between 1923 and 2003. Resultswhich are obtained are discussed.