Ankara civarı (Alacaatlı, Tahar tepe ve Beytepe) geç jura-en erken kretase yaşlı radyolarya faunasının sistematiği ve biyostratigrafisi
Biostratigraphy and systematics of late jurassic-earliest cretaceous radiolarian fauna from ankara (Alacaatlı, Tahar tepe and Beytepe) region
- Tez No: 216202
- Danışmanlar: DOÇ.DR. UĞUR KAĞAN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akbayır formasyonu, Ankara, Biyostratigrafi, Erken Kretase, Geç Jura, Radyolarya, Taksonomi, Akbayır formation, Ankara, Biostratigraphy, Early Cretaceous, Late Jurassic, Radiolaria, Taxonomy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Çalısma alanı Ankara il merkezinin batı - güneybatısında yer almaktadır. Çalısma kapsamında, Beytepe ve Alacaatlı köyleri ile Tahar tepe civarında, Akbayır formasyonuna ait litolojik birimleri içerecek sekilde Tahar Tepe ? 1 ve 2, Beytepe, Alacaatlı - 1 ve 2 olarak isimlendirilen 5 adet stratigrafik kesit ölçülmüstür. Tahar tepenin kuzeybatısında yer alan Tahar Tepe ? 1 Ölçülü Stratigrafik Kesiti altta bresik, nodüler, ammonitli kireçtası, orta seviyelerde killi kireçtası, çamurtası, çört, kireçtası, üst seviyelerde ise killi kireçtası ? çamurtası ardalanmasından olusur. Toplam kalınlıgı 18 metre olan kesitten, 12 adet örnek derlenmistir. Kesitin orta seviyelerinden derlenen 2 adet örnekten, 14 adet cinse 14 dört adet Radyolarya taksonu tanımlanmıs ve örneklerin yası geç Kimmeridyen-erken Titoniyen olarak belirlenmistir. Tahar Tepe-2 Ölçülü Stratigrafik Kesiti Tahar tepenin batısında yer almaktadır ve altta çörtlü kireçtası, çamurtası, kireçtası, çört; orta seviyelerde killi kireçtası ? marn ardalanması, üst seviyelerde ise marn ? çamurtası ardalanmasından olusur. Toplam kalınlıgı 35 metre olan kesitten 19 adet örnek derlenmistir ve sadece kesitin en alt seviyesinde yer alan 1 adet örnekten 10 adet cinse ait 11 adet Radyolarya taksonu tanımlanmıstır. Bu örnegin yası erken Titoniyen olarak belirlenmistir. Beytepe Ölçülü Stratigrafik Kesiti Beytepe köyünün güneydogusunda yer almaktadır. Kesitin en altında Liyas yaslı kumtasları yer alır, bu birimlerin üzerine Akbayır formasyonu'na ait kalsitürbidit seviyeleri uyumsuzlukla gelir. Kesitte orta seviyelerde killi kireçtası ? çamurtası ardalanması, üst seviyelerde ise çamurtası, çörtlü kireçtası, marn ve çört ardalanması yer alır. Kesitin toplam kalınlıgı 21 metre olup, 12 adet örnek derlenmistir. Kesitin orta ve üst seviyelerinde yer alan 3 adet örnekten, 17 adet cinse ait toplam 22 adet Radyolarya taksonu tanımlanmıs ve kesitin yası geç Kimmeridyen-erken Titoniyen olarak belirlenmistir. Alacaatlı köyünün kuzeybatısında yer alan Alacaatlı-1 Ölçülü Stratigrafik Kesiti'nin toplam kalınlıgı 10 metre olup, 22 adet örnek derlenmistir. Kesit altta Triyas yaslı kireçtası blokları içeren kumtasları ile baslar, bu seviyelerin üstüne uyumsuzlukla Akbayır formasyonu'na ait nodüler, killi, ammonitli kireçtası, çört, çamurtası, marn seviyeleri gelir. Kesitin orta seviyelerinde kireçtası-çört-marn ardalanması, üst seviyelerde ise kumlu kireçtası-çört-marn ardalanması yer alır. Kesit boyunca derlenen 12 adet örnekten 29 adet cinse ait 42 Radyolarya taksonu tanımlanmıstır ve kesitin yası geç Kimmeridyen-erken Titoniyen olarak belirlenmistir. Alacaatlı-2 Ölçülü Stratigrafik Kesiti ise Alacaatlı köyünün kuzeybatısında yer almaktadır. Kesit altta Triyas yaslı kireçtası blokları içeren kumtasları ile baslar, bu birimlerin üzerinde uyumsuzlukla Akbayır formasyonu'na ait nodüler, killi, ammonitli kireçtası, killi kireçtası, çört, çamurtası, orta seviyelerde killi kireçtası-marnçamurtası ardalanması, üst seviyelerde ise kireçtası-killi kireçtası-marn-çamurtasıçört ardalanması yer alır. Kesitin toplam kalınlıgı 62 metre olup, 23 adet örnek derlenmistir. Kesitin alt seviyelerinden derlenen 6 adet örnekten, 37 cinse ait 70 adet Radyolarya taksonu belirlenmisir. Elde edilen faunaya dayanarak kesitin alt seviyelerinin yası geç Kimmeridyen-erken Titoniyen'dir. Kesitin orta seviyelerinde yer alan marn ve killi kireçtası seviyelerinden derlenen örneklerden Radyolarya faunası elde edilememistir. Kesitin üst seviyelerinde yer alan litolojilerden derlenen örneklerin 6 tanesinden ise Radyolarya faunası elde edilmistir. Bulunan faunaya göre kesitin üst seviyelerinin yası Titoniyen-erken Valanjiniyen'dir. Çalısma kapsamında elde edilen Radyolarya faunalarının detay tanımlamaları yapılmıstır. Bu yas döneminde elde edilen Radyolarya faunaları es yas dönemlerine ait Tetis ve Pasifik bölgelerinde daha önce tanımlanmıs Radyolarya faunaları ile karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Study area is situated in the west-southwest of Ankara city center. In the scope of this study, 5 stratigraphic sections, namely Tahar Tepe ? 1 and 2, Beytepe, Alacaatlı - 1 and 2 including lithological units of Akbayır formation in the vicinity of Beytepe, Alacaatlı villages and Tahar tepe have been investigated. The Tahar Tepe ? 1 stratigraphic section located in the northwest of Tahar tepe consists of brecciated, nodular ammonitic limestone at the base, clayey limestone, mudstone, chert, limestone at central part and clayey limestone-mudstone alternations at the top. This section is 18 meter in thickness and 12 samples were collected throughout the section. From 2 chert samples collected from the central parts of the section, 14 taxa of 14 genera were determined. The age of the section was assigned as late Kimmeridgian-early Tithonian. The Tahar Tepe-2 stratigraphic section is located in the west of Tahar tepe and consists of cherty limestone, mudstone, limestone, chert at the base, clayey limestone-marl alternations at the central part and marl-mudstone alternations at the top. From this 35 meter thick section, 19 samples were collected and, 11 Radiolarian taxa of 10 genera were determined only from 1 sample situated in the basal part of the section. The age of the sample was assigned as early Tithonian. The Beytepe stratigraphic section is situated in southeast of Beytepe village. Sandstone of Liassic age is situated at the base of section and this part is unconformably overlain by calciturbudite levels of Akbayır formation. The section consists of clayey limestone-mudstone alternations at the central part and mudstone, cherty limestone, marl and chert alternations at the top. Total thickness of the section is 21 meter and 12 samples were collected throughout the section. 22 Radiolarian taxa of 17 genera were determined from the 3 samples located at the central part and top of the section. The age of the section was dated as late Kimmeridgian-early Tithonian. The Alacatlı-1 stratigraphic section is 10 meter in thickness and situated in northwest of Alacaatlı village. From this section, 22 samples were collected. Basal part of the section is represented by sandstone with limestone blocks of Triassic age. These lithologies are unconformably overlain by nodular, clayey ammonitic limestone, chert, mudstone, marl levels of Akbayır formation. Central part of the section comprises limestone-chert-marl alternations, while sandy limestone-chertmarl alternations were observed at the top of the section. From 12 samples taken along the section, 42 Radiolarian taxa of 29 genera were determined. Age of the section was assigned as late Kimmeridgian-early Tithonian. The Alacaatlı-2 stratigraphic section is located in northwest of Alacaatlı village. Basal part of the section is characterized by sandstones with limestone blocks of Triassic age. These lithologies are unconformably overlain by nodular, clayey, ammonitic limestone, clayey limestone, chert, mudstone of Akbayır formation. The section involves clayey limestone-marl-mudstone alternations at the central part, and limestone-clayey limestone-marl-mudstone-chert alternations at the top. Total thickness of the section is 62 meter and twenty-three samples were collected. From 6 of the samples taken from the basal part of the section, 70 Radiolarian taxa of 37 genera were determined. Considering the fauna, basal part of the section was dated as late Kimmeridgian-early Tithonian. Radiolarian fauna have not been obtained from samples taken from marl and clayey-limestone levels corresponding to central part of the section. However, Radiolarian faunas were obtained from 6 of the samples collected from lithologies corresponding to the top of the section. According to this fauna, the top of the section was dated as Tithonian-early Valanginian. Detailed definition of Radiolarian faunas obtained in the circumstances of this study were performed. Radiolarian faunas obtained from this period have been compared with the Radiolarian faunas obtained from coeval Tethyan and Pacific realms.