Sturmian diziler
Sturmian strings
- Tez No: 216220
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERPİL HALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kelime, Dizi, Sturmian, Fibonacci Dizisi, Word, String, Sturmian, Fibonacci Strings
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Bölümü
- Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
x, elemanları özel kurulmuş ve alfabe olarak adlandırılan harflerin bir dizisidir. Bu noktada harflerin kelimeyi, kelimelerin de diziyi oluşturduğu görülmektedir.şeklinde iki uzunluğunda, ikili alfabe üzerinde durularak Sturmian diziler tanımlanır. alfabesi üzerinde tanımlı olan bir dizisinin Sturmian dizi olması için gerek ve yeter şart 'in dengeli olması ve sonunda periyodik olmamasıdır.Sonsuz Sturmian dizisinin boştan farklı sonlu bir alt dizisine sonlu Sturmian dizi denir. Fibonacci dizileri, Sturmian dizilerinin en iyi bilinen özel bir durumudur. Sturmian diziler, düzlemdeki doğrularla da ilişkilidirler.Merkezi kelimelerin kümesi PER şeklinde gösterilir ve her Sturmian kelime PER deki kelimenin alt dizisidir. Bu yüzden PER Sturmian kelimelerin çekirdeğidir. Bu noktada PER'den yararlanarak Sturmian dizilerin kombinasyonel özellikleri hakkında bilgi sahibi olunabilir.Sturmian diziyi açıklamak ve tanımlamak için farklı yollar bu tezde çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
A string is a sequence of letters which are the elements of a specified set called alphabet. At this point we can see letters generate the word, words generate the string obviously.Sturmian Strings are defined on binary alphabet which is called and size 2. string, which is difined on alphabet, can be Sturmian String if and only if is balanced and not ultimately periodic.A finite Sturmian string is any finite non-empty substring of an infinite Sturmian string. A Fibonacci string is a special case of a sturmian string that is well-known. Sturmian strings are related to straight lines.Set of all central words denote by PER and every Sturmian word is a substring of a word in PER. Hence the set PER is a kernel of the Sturmian words. At this point it can be make knowledge about combinational properties of the Sturmian strings by using the PER.In this thesis, it is worked on different ways for defined and explaining of Sturmian string.