Cu I, Ag I ve Au I için bazı uyarılmış seviyelerin enerjilerinin konfigürasyon etkileşme yöntemi ile hesaplanması
Calculation of energies of some excited levels for Cu I, Ag I and Au I using configuration interaction method
- Tez No: 216246
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: MCHF yöntemi, Breit-Pauli Hamiltonyeni, seviye enerjileri, MCHF method, Breit-Pauli Hamiltonian, energy levels
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, konfigürasyon etkileşme yöntemlerinden biri olan çok konfigürasyonlu Hartree-Fock (MCHF-Multiconfiguration Hartree-Fock) yaklaşıklığı kullanılarak, dolu d tabakaları dışında bir s elektronuna sahip olan, nötral bakır (Cu I, Z = 29), gümüş (Ag I, Z = 47) ve altın (Au I, Z = 79) atomları için n ? 9, l ? 3 uyarılmış seviye enerjileri hesaplanmaktadır. Enerji seviyelerine Breit-Pauli relativistik etkileşmeler çerçevesinde relativistik düzeltmeler yapılmaktadır.İlk bölümde Cu I, Ag I ve Au I için yapılmış önceki bazı çalışmalar yer almaktadır. İkinci bölümde çok-elektronlu atomlar, MCHF yöntemi ve Breit-Pauli relativistik düzeltmeleri kısaca özetlenmektedir. Üçüncü bölümde söz konusu atomların dalga fonksiyonları, enerjileri ve bazı relativistik düzeltmeleri MCHF atomik yapı paketi ile elde edilmektedir. Ayrıca elde edilen sonuçlar tablolarda sunulmakta ve diğer deneysel ve teorik sonuçlarla karşılaştırılmaktadır. Son bölümde bu çalışmadaki hesaplama sonuçlarının bir tartışması verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the energies of n ? 9, l ? 3 excited levels for neutral copper (Cu I, Z = 29), silver (Ag I, Z = 47) and gold (Au I, Z = 79), which have a s electron outside of full occupied d subshells, have been calculated using multiconfiguration Hartree-Fock (MCHF) approximation which is a configuration interaction method. Relativistic corrections on energy levels have been made within the framework Breit-Pauli relativistic interactions.In the first chapter, some of previous works on Cu I, Ag I and Au I have been given. In the second chapter, many electron atoms, MCHF method and Breit-Pauli relativistic corrections have been summarized briefly. In the third chapter, the wavefunctions, energies and some relativistic corrections for atoms mentioned above have been obtained using MCHF atomic structure package. Moreover, the results obtained have been presented in tables and compared with other experimental and theoretical results. In the last chapter, a discussion of the calculation results in this study has been given.