Design of active filters using a new active device CDBA
Yeni bir aktif eleman olan afatk ile aktif filtrelerin tasarımı
  1. Tez No: 216498
  2. Yazar: ŞÜKRÜ ESER ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUHAMMET KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Akım Farkı Alan Tampon Kuvvetlendirici (AFATK), Akım Kontrollü AFAKT, Aktif Filtreler, Çok İşlevli Filtreler, Çok Modlu Filtreler, Current Differencing Buffered Amplifier (CDBA), Current Controlled CDBA, Active Filters, Multi-function Filters, Multi-mode Filters
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Son on yılda sürekli zamanlı filtrelerin gerçekleştirilmesi için akım farkı alan tampon kuvvetlendirici (AFATK) isimli yeni bir çok yönlü aktif devre yapı bloğu önerilmiştir. AFATK tabanlı birçok aktif filtre uygulamaları literatürde bildirilmiştir. Bu tez AFATK kullanan üç adet çok-işlevli aktif filtre yapısını sunmaktadır: Bir akım kontrollü AFATK tabanlı elektronik olarak ayarlanabilir ve en az sayıda aktif ve pasif eleman kullanan üç adet yeni gerilim modlu ikinci dereceden genel filtre yapısı, bir AFAKT kullanan ikinci dereceden çok modlu çok işlevli yeni bir filtre yapısı, en az sayıda pasif eleman kullanan üç AFAKT tabanlı tek girişli çok çıkışlı (TGÇÇ) çok işlevli filtre yapısı. İdeal ve ideal olmayan durumlar için önerilen çok işlevli filtre geçiş fonksiyonları analiz edilmiştir. Bütün yapılar için iyi bir duyarlılık başarımı elde edilmiştir. Önerilen yapıların geçerliliği PSpice benzetimleri ile doğrulanmış bazıları ise deneysel olarak ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the last decade, a new versatile active circuit building block called current differencing buffered amplifier (CDBA), has been proposed for the realization of continuous-time filters. Many applications of active filters based on CDBA have been reported in the literature. This thesis presents three multi-function active filter configurations using CDBAs. Single current controlled CDBA (CC-CDBA) based three new electronically tunable voltage-mode (VM) second-order universal filters using minimum number of active and passive components, a new second-order multi-mode multi-function filter configuration using a single CDBA, and a three CDBA-based single input multiple-output (SIMO) multi-function filter configuration using minimum number of passive elements. The proposed multifunction filter transfer functions are analyzed for both ideal and non-ideal cases. A good sensitivity performance for all configurations is obtained. Validity of presented topologies are verified through PSPICE simulations some of which are demonstrated experimentally.