Effect of metal carbonyls on the formation of hegagonal boron nitride
Hekzagonal bor nitrür oluşumuna metal karbonillerin etkisi
  1. Tez No: 216564
  2. Yazar: NİHAL YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÇETİN BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hexagonal boron nitride, metal carbonyls, interlayer spacing distance, d-? interaction, Hekzagonal bor nitrür, metal karboniller, tabakalar arası uzaklık, d-? etkileşimi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 28
Özet
In this study, by the modified O'Connor Method, hexagonal boron nitride (h-BN) was synthesized via intercalation of various metal carbonyls [M(CO)6, M=Cr, Mo, W]. Using the FTIR, XRD & SEM techniques, the composites were analyzed and the formation of h-BN was proved. XRD analysis proved that the transition series elements are located between h-BN layers and changed the distance between layers. This chance could depends on first valance electrons of metals (d-? interaction). Interlayer spacing distances can be calculated from XRD analyses. According to SEM analysis results, the interlayer presence of metals causes an increase in the particle size. In the presence of metal carbonyls, h-BN crystals can be produced at 1123°K (850°C) and the completion of reaction time is measured as 2 hours.
Özet (Çeviri)
Bu çalışmada modifiye O?Connor Yöntemi ile çeşitli metal karboniller [M(CO)6, M=Cr, Mo, W] kullanılarak hekzagonal bor nitrür sentezlenmiştir. Fourier Transform Infrared Spectrofotometresi (FTIR) ve X-ışınları Difraksiyon analizleri ile h-BN kompozitlerinin oluştuğu kanıtlanmıştır. FTIR analizleri h-BN oluşumu ile uyum içindedir. Geçiş serisi elementlerinin h-BN tabakaları açısına yaklaştığı ve tabakalar arası uzaklığın değiştiği XRD analizleri ile ispatlanmıştır. Bu değişim metallerin değerlik electronları (d-? etkileşimi) ile bağlantılıdır. SEM analiz sonuçlarına göre, metal varlığı partikül boyutunun artmasına sebep olmaktadır. Metal karbonil varlığında, h-BN kristal yapıda elde edilmesi 1123°K (850°C)?de gerçekleştiği ve tepkimenin 2 saatte tamamlandığı saptanmıştır.