Bazı baharat uçucu yağlarının antimikrobiyal özellikleri
Antimicrobial properties of some spice volatile oils
  1. Tez No: 216654
  2. Yazar: LATİFE SİNEM CERİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mercanköşk, Kimyon, Defne, Biberiye, Patojen, Antimikrobiyal etki, Clevenger düzeneği, Uçucu yağ, Oregano, Cumin, Laurel, Rosemary, Pathogens, Antimicrobial effect, Clevenger apparatus, Volatile oil
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Baharatların antimikrobiyal etkisi genel olarak içerdikleri uçucu yağlardan kaynaklanmaktadır. Bu çalışma hidrodistilasyon yöntemi kullanılarak elde edilen mercanköşk (Origanum onites), kimyon (Cuminum cyminum), defne (Laurus nobilis) ve biberiye (Rosemarinus officinalis) uçucu yağlarının Escherichia coli ATCC 11230, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Listeria monocytogenes ATCC 65031, Klebsiella pneumoniae ATCC 27853, Lactobacillus lactis NRRL 1821 ve Lactobacillus cremoris NRRL 634 üzerindeki antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Antimikrobiyal etki, uçucu yağlar ayçiçek yağı içerisinde hacmen %25, %50 ve %100'lük konsantrasyonlarda hazırlandıktan sonra, disk difüzyon yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Uçucu yağlara karşı en hassas bakterinin Listeria monocytogenes ATCC 65031, en dirençli bakterinin ise Klebsiella pneumoniae ATCC 27853 olduğu tespit edilmiştir. Uçucu yağ konsantrasyonu düştükçe antimikrobiyal etkinin azaldığı da gözlemlenmiştir.En etkili uçucu yağın mercanköşke ait olduğu ve yüksek antimikrobiyal etki gösterdiği belirlenmiştir. Kimyonun mercanköşkten sonra en etkili uçucu yağ olduğu, bunu sırasıyla defne ve biberiye uçucu yağının izlediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Antimicrobial effect of spices arises from their volatile oil contents in general. This present research was performed to determine the antimicrobial effect of volatile oils produced by the hydro-distillation method of oregano (Origanum onites), cumin (Cuminum cyminum), laurel (Laurus nobilis) and rosemary (Rosemarinus officinalis) on Escherichia coli ATCC 11230, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Listeria monocytogenes ATCC 65031, Klebsiella pneumoniae ATCC 27853, Lactobacillus lactis NRRL 1821 and Lactobacillus cremoris NRRL 634.Antimicrobial effect was achieved by means of disc diffusion method after the preparation of volatile oils in sunflower oil at concentrations 25%, 50% and 100% by volume. It was determined that the most sensitive bacteria against volatile oils was Listeria monocytogenes ATCC 65031 and the most resistant bacteria Klebsiella pneumoniae ATCC 27853. It was found that antimicrobial effect reduced as the volatile oil concentration reduced.The most effective volatile oil was of oregano, and it showed the highest overall antimicrobial effect. Besides oregano, volatile oil from cumin was the second most effective, followed by the volatile oils of laurel and rosemary, respectively.