Seyhan Nehri havzasında uzun dönemde yağış verilerinin incelenmesi
Investigation of long term precipitation data from Seyhan River basin
- Tez No: 216749
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLEN GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seyhan Nehri Havzası, iklim değişikliği, yağış, Mann-Kendall testi, Seyhan River Basin, climate change, precipitation, Mann-Kendall test
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, 1929-2002 yılları arasında Seyhan Nehri Havzası'nda bulunan on yedi meteoroloji istasyonuna ait yağış verilerinin zamana ve mekana bağlı değişimleri incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Veriler önce homojenlik testine tabi tutulmuş, Havza genelinde homojen yağış alanlarının belirlenmesi için Faktör Analizi uygulanmış, daha sonra zaman içinde yağış yönünden bölgede bir değişim eğiliminin olup olmadığının tespiti için Mann-Kendall testi ve Sen Slope hesaplamaları gerçekleştirilmiştir. Bölge genelinde yıllık toplam yağış ortalaması 598 mm'dir. En az yağış yaz aylarında, en fazla yağış ise kış aylarında gözlenmektedir. Yağış miktarı açısından en fazla değişim, üst basende gözlenen günlük yağış miktarlarındaki azalmadır. Bölge genelinde ise kış aylarında yağış miktarında azalma gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the precipitation data gathered from 17 stations located on Seyhan River Basin between the years 1929-2002 were investigated and analyzed in order to define temporal and spatial variability. Data were first subject to the homogeneity test, Factor Analysis was applied to determine the homogen precipitation areas throughout the basin, Mann-Kendall test and Sen Slope estimations were applied to determine whether there is a temporal change on precipitation amounts. Annual total precipitation in the area is 598 mm. Less precipitation is observed in summer, most precipitation is observed in winter. The maximum change in the precipitation amount was the reduction of daily precipitation amount at the top basin. Precipitation reduction was observed in the whole basin in winter.