Anadolu ve Kıbrıs Acanthodactylus schreiberi Boulenger, 1879 (Squamata:Sauria:Lacertidae) populasyonlarının morfolojik, serolojik ve ekolojik yönden karşılaştırılması
Comparison of the Anatolian and Cypriot Acanthodactylus schreiberi Boulenger, 1879 (Squamata:Sauria:Lacertidae) populations in morphology, serology and ecology
- Tez No: 216794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM GÖÇMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Acanthodactylus schreiberi, Tarak parmaklı kertenkele, Anadolu, Kıbrıs, seroloji, sistematik, Acanthodactylus schreiberi, Fringe-toed Lizard, Anatolia, Cyprus, serology, systematic
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, Nisan 2007 ve Nisan 2008 tarihleri arasında yapılan bilimsel gezilerde toplanan ve ZDEU koleksiyonundaki önceden toplanmış toplam 91 Anadolu ,23?? 9sa ??, 38??, 14sa ?? ve 7 juv) ve 89 Kıbrıs (25??, 3sa ??, 36??, 10sa ?? ve 15 juv) Tarak Parmaklı Kertenkele, Acanthodactylus schreiberi Boulenger, 1879 örnekleri morfoloji, kan-serum proteinlerinin elektroforetik şekilleri ve ekoloji açılarından karşılaştırmalı şekilde araştırılmıştır.Araştırma sonucunda, karşılaştırılan iki Acanthodactylus schreiberi populasyonu arasında, kan-serum proteinlerinin elektroforetik şekilleri yanında, karşılaştırılan pek çok folidosis ve morfometrik karakterler bakımından bariz farklılıklar saptanmıştır. Bu farklılıklar ışığında, sadece Yukarı Burnaz (Antakya) ve Yumurtalık (Adana) arasında yerleşen BOTAŞ (Adana) civarında dağılış gösteren türün Anadolu populasyonunun, önceden öngörüldüğü gibi Kıbrıs'ta yaşayan nominat ırk, A. s. schreiberi olarak alınamayacağı sonucuna varılmıştır. Bu nedenle Anadolu populasyonu için yeni bir alttür tanımlanması gerektiği öngörülmüştür. Çalışmamızın bir tez olması nedeni ile bu işlemin burada yapılması tercih edilmemiş ve Anadolu populasyonunun alttür durumu şimdilik Acanthodactylus schreiberi ssp. olarak kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study a total of 91 Anatolian specimens (23??, 9sa ??, 38??, 14sa ?? ve 7 juv) and 89 Cypriotic specimens (25??, 3sa ??, 36??, 10sa ?? ve 15 juv) of the Schreiber?s Fringe-toed Lizard, Acanthodactylus schreiberi Boulenger, 1879 collected during the excursions in the period between April 2007 and April 2008 and some previously collected samples present in ZDEU collection were investigated comparatively regarding morphology, electrophoresis patterns of the blood-serum proteins and ecology.As a result of our investigation, we found discernible differences between these two compared Acanthodactylus schreiberi population in many compared pholidolial and morphometric features as well as the electrophoretic patterns of the blood-serum proteins. In the light of these differences, it is concluded that the Anatolian population of the species which is distributed only in the vicinity of BOTAŞ (Adana) located between the Yukarı Burnaz (Antakya) and Yumurtalık (Adana) should not be identified as the nominate subspecies Acanthodactylus schreiberi schreiberi which lives in Cyprus, as previously proposed. Therefore it is suggested that there is a requirement to describe a new subspecies for Anatolian population. Because our study is a thesis we did not prefer to make this here and thus accept, provisionally, the subspecific status of the Anatolian population as Acanthodactylus schreiberi ssp.