Measuring relative performance of twelve high schools in Gaziantep by using data envelopment analysis with respect to OSS exam results
Gaziantep?te bulunan on iki lisenin ÖSS sonuçlarına göre bağıl verimliliğinin veri zarflama yöntemi ile ölçülmesi
  1. Tez No: 216801
  2. Yazar: AHMET TILFARLIGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİZAMETTİN BAYYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Okulların Bagıl Verimliligi, Data Envelopment Analysis, Relative Efficiency of High Schools inGaziantep
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalısmada Gaziantep'te bulunan 12 lisenin ÖSS sonuçlarına göre bagılverimlilikleri veri zarflama analizine (VZA) göre ölçülmüstür. Lineer programlamatabanlı bir program olan veri zarflama analizi bankalar, isletmeler, hastaneler ve turizmisletmeleri gibi karar verme birimlerinin verimliliklerini degisken girdi ve çıktılara görehesaplamada kullanılmaktadır. Çalısmada her sınıftaki ortalama 11. sınıf ögrenci sayısı,11. sınıf ögretmenlerinin haftalık ders yogunlukları, ÖSS'ye giren ögrenci sayısı, 11.sınıflardan dershaneye giden sayısı girdi olarak alınmıstır. Çıktı olarak ise ögrencilerinsayısal, sözel puan ortalamaları ve okulun yerlestirme oranları alınmıstır. Çalısmasonunda herhangi bir lisenin ÖSS sonuçlarına göre potansiyel iyilestirmelerine verizarflama analizi yardımıyla karar verilebilecegi ortaya çıkmıstır. VZA bagıl verimlilikölçmede güçlü bir araçtır.
Özet (Çeviri)
Relative efficiencies of twelve high schools in Gaziantep by Data EnvelopmentAnalysis (DEA) are examined. A linear programming derived program DataEnvelopment Analysis is used to evaluate efficiencies of decision making units likebanks, companies, hospitals, tourism agencies with multiple inputs and outputs. Inverseof average of 11th grade students in a class, inverse of average of weekly course hour ofeach 11th grade teacher, number of students taking OSS exam (University EntranceExam in Turkey), and average of attending OSS exam preparation courses are taken asinputs. Outputs of the study are several OSS results. The scores showed that any highschool can determine potential increase and decrease by values. Thus DEA is powerfultool to measure relative efficiency.