Kum davranışının mikromekanizmaya dayalı olarak endokronik teori kapsamında modellenmesi
Micromechanism-based endochronic modeling of sand behaviour
- Tez No: 216813
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA M. ANSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikromekanizma, Endokronik Teori, Kum, Modelleme, Micromechanism, Endochronic Theory, Sand, Modeling
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Zemin davranısının modellenmesinde kullanılan gözlemlenebilir makroskopik degiskenlerin aslen mikro ölçekte gerçeklesen sürecin bir dısavurumu oldugu düsünüldügünde, zeminlerin mikroskopik degiskenlerinin ve sekil degistirmenin mikro mekanizmasının incelenmesi, modelleme konusunda daha dogru yaklasımlara yol açacaktır. Ancak, mikroskopik degiskelerin ve bunların sekil degisimi ile birlikte degisimlerinin belirlenmesi ve tanecikli ortama ait bu degiskenlerle sürekli ortam arasındaki baglantının sade ve basit bir sekilde kurulması oldukça önemli bir sorundur. Bu noktada, mikroskopik sürece ait içsel durum degiskenlerine dayalı ve sürekli ortamda tanımlanabilen bünye ifadelerine olanak vermesinden dolayı, endokronik teorinin gündeme getirilmesi oldukça anlamlı hale gelmektedir Bu çalısmada, zeminlerin mikromekanizmasının orijinal bir izahı yapılmıs ve bu perspektifle farklı deney kosulları ve gerilme izleri altında gerek statik gerekse de çevrimsel yüklemeye tabi tutulan kumların davranısı açıklanarak, kumların drenajlı üç eksenli basınç davranısları endokronik teori kapsamında modellenmis ve önerilen bünye ifadelerinin öngörü kapasitesi deneysel verilerle karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
The observed macroscopic properties of soil behaviour is mainly the manifestation of microscopical mechanism during deformation. Consequently, modelling od soil behaviour should ideally be based on the microscopical process determining the behaviour. But, observation and determination of the related microscopical properties and parameters is a difficult and time consuming process. Besides this problem, the link between the microscopic particulate media and continuum media is an another problem and usually very comples realtions have been proposed. One of the main cadvantages of endochronic teory is its fundamental philosophy which bases the phenomology of the soil behaviour on the interna state variables that need not to be observed. By proposing an original explanation for the micromechanism of soil deformation, the behaviour of soils under various stress paths including both monotonic and cyclic conditions have been analysed and the predictive capacity of the proposed model based on endochronic constitutive equations were determined for drained triaxial response of soils.