Hibrit mikrofiltrasyon teknolojisi ile sulu ortamdan nikel giderimi
The removal of nickel from aqueous solution by means of hybrid microfiltration technology
  1. Tez No: 216812
  2. Yazar: COŞKUN AYDINER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN İNCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit mikrofiltrasyon prosesi, Toz aktif karbon, Yüzey aktif madde, Nikel giderimi, Deneysel tasarım, Hybrid Microfiltration Process, Powdered Activated Carbon, Surface Active Matter, Nickel Removal, Experimental Design
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmada, yüzey aktif madde (YAM) destekli hibrit toz aktif karbon (TAK)/çapraz akış mikrofiltrasyon (ÇAMF) teknolojisi kullanılarak sulu ortamdan nikel iyonlarının giderimi incelenmiştir. Değişkenler, tür ve proses değişkenleri olarak iki gruba ayrılmış ve deneyler, bu iki değişken grubu üzerinden ayrı ayrı olmak üzere deneysel tasarım ile gerçekleştirilmiştir. Tür değişkenleri deneylerinde YAMT, proses performansı ve membran kirlenmesi üzerine en etkili tür değişkeni olarak belirlenmiştir. ?Membran, adsorbent, gözenek boyutu ve YAM türü? itibariyle uygun tür değişkenleri, membran üzerinde hem en az kütle tutunumunun ve kirlenmenin olduğu hem de en yüksek YAM gideriminin elde edildiği şartları sunan, ?selüloz nitrat, C9157, 0.45 ?m ve 1?hekzadekansülfonik asit sodyum tuzu? olarak elde edilmiştir. Proses değişkenleri deneylerinde nikel giderimi, 10 mg/L'lik nikel konsantrasyonununda, yaklaşık % 9-96 aralığında değişmiş iken; 300 mg/L'lik nikel konsantrasyonundaki değişim, farklı proses şartlarına rağmen yaklaşık % 55-61 aralığında meydana gelmiştir. Tasarım deneyleri sonuçlarından hareketle geliştirilmiş modellere göre, RYAM ve J* için kabul edilebilir hassasiyetler elde edilmiş ise de, yüksek nikel konsantrasyonunda (300 mg/L) model hassasiyetlerinin düşük olduğu görülmüştür. Bu itibarla, hibrit prosesin gerçek atıksulara uygulanmasında, birim giderilecek ağır metal miktarı için TAK/YAM oranının dikkat edilmesi gereken en önemli değişken olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the removal of nickel ions from aqueous solution was investigated using surface active matter (SAM) enhanced hybrid powdered activated carbon (PAC)/crossflow microfiltration (CFMF) technology. The variables were separated to two groups as component and process variables and the experiments were separately carried out via these two variable groups by means of experimental design. In the experiments of component variables, SAMT was determined as the most effective component variable on process performance and membrane fouling. Appropriate ones of component variables in combination of ?membrane, adsorbent, pore size and SAM types? were achieved as ?cellulose nitrate, C9157, 0.45 ?m and 1?Hexadecanesulfonic acid sodium salt? which exhibited both the lowest of mass deposition and fouling on membrane and the highest SAM rejection, respectively. In the experiments of process variables, while the nickel rejection approximately changed in the range of % 9-96 for nickel concentration of 10 mg/L; in spite of the various process conditions, its variation approximately occurred between % 55-61 for nickel concentration of 300 mg/L. According to the models which were developed from the design experiments, although the acceptable sensibilities were achieved for RSAM and J*, the sensibilities of the models were seen to be low at high nickel concentration (300 mg/L). Thus, it was arrived at a conclusion that, PAC/SAM ratio is the most important variable for heavy metal amount to be removed per unit, in the application of hybrid process to the real wastewaters.