Kentte ekolojik olay algısı: İşitselleştirmeye dayalı bir kentsel tasarım aracı önerisi
Ecological event perception in the city: Proposal for an urban design tool based on sonification
  1. Tez No: 216835
  2. Yazar: ERKAL FUAT EMRE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERHAN YÜREKLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel tasarım, Tasarım arayüzü, sitsellestirme, Ekolojik algı, Kendi-kendine beliren olaylar, Hareketlilik, Granül Sentezi, Urban Design, Design interface, Sonification, Ecological perception, Emergent events, Mobility, Granular Synthesis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu çalısmada, kent ve fiziksel çevrede tasarım ve müdahale için bir araç çerçevesi önerilmektedir. Günümüzde kentlesmenin getirdigi sorunların artmasına karsın, kentlerin daha iyi analiz edilebildigi, tasarlandıgı veya bilinebildigi söylenemez. Bu durumun nedenlerinden biri kentlerin geçirdigi niteliksel degisimlerdir: hareketlilik gibi yeni boyutların da analize girmesi gerekmektedir. kinci neden bu yeni degisimleri ele alabilecek araçların eksikligi olabilir. Bu çalısma genelde, varolan tasarım ve planlama araçlarının eksikliklerini ekolojik algı ilkeleri ile tamamlayarak bir kavramsal çerçeve kurgulamaktadır. Özelde ise, kendi-kendine beliren olaylara iliskin bu çerçeveyle kentsel hareketliligi izleyebilecek, analiz edebilecek ve olası müdahalelere olanak saglayacak bir araç önermektedir. Granül sentezi teknigine dayalı bir isitsellestirme aracının, kentsel hareketlilik aktivitelerinin tanımında ekolojik bir algı çerçevesi olusturabilecek potansiyele sahip oldugu gösterilmektedir. Önerilen araç için kurgulanan çerçevenin çesitli bölümleri, gerçeklestirilen kısmi uygulamalar ile denenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the framework for a tool is proposed for design and intervention in the city and the physical environment. Despite the increase in problems as a result of contemporary urbanization, it is not possible to state that cities are better analyzed, designed or known. One of the reasons of this condition is the qualitative change in the urban realm: new dimensions such as mobility has to be included in the analysis. The second reason could be the insufficiency on behalf of the tools to address these new changes. In general, this study constructs a conceptual framework for complementing the insufficiencies of existing design and planning tools with principles of ecological perception. In specific, starting with the framework of emergent events, a tool is proposed that can trace, analyze and provide the means for possible interventions regarding urban mobility. A sonification tool based on the technique of granular synthesis is shown to exhibit potential for constructing an ecological framework for the recognition of urban mobility. Parts of the proposed tool framework have been tested with a series of realized partial applications.