Orta öğretim dokuzuncu sınıf öğrencilerinin matematik korkusu
Mathematic fear of secondary high school ninth class students
- Tez No: 216952
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik, Korku, Matematik Korkusu, Orta Öğretim, Maths, Fear, Maths fear, Secondary education
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı, orta öğretim dokuzuncu sınıflarda matematikkorkusunun nedenlerinin neler olduğunu ortaya koyarak önerilerde bulunmaktır.Araştırmanın evreni, 2007-08 öğretim yılında Bolu ili Merkez ilçesindebulunan orta öğretim dokuzuncu sınıf öğrencileridir. Araştırmada örneklem olarakbu liselerden random yoluyla iki tanesi seçilmiştir.Örneklem olarak şeçilen okullarda toplam 240 dokuzuncu sınıf öğrencisibulunmaktadır.V erilerin toplanmasında araştırmacı tarafından uzman denetiminde biranket hazırlanmıştır. Anketin geçerlilik ve güvenirliği için uzmanların görüşlerinebaşvurulmuştur. Anketin güvenirliği ölçmek için ?Cronbach Alpha? uygulanmış veanketin güvenirlik katsayısı ? =0,92 olarak bulunmuştur.Ankette, önce anketin yönergesine daha sonra öğrencilerin kişiselbilgilerine ve son olarak da öğrencilerin matematik korku düzeylerini belirlemeyeyönelik 30 maddeye yer verilmiştir.Ankette beşli dereceleme ölçeği kullanılmış verilerin analizinde yüzde,aritmetik ortalama, standart sapma, ?t? testi, tek boyutlu varyans analizi ve tekboyutlu varyans analizinde anlamlı farkların olduğu durumlarda Scheffle testihesaplamalarından yararlanılmıştır.Bu araştırmada öğrencilerin görüşleri de alınarak aşağıdaki sonuçlaraulaşılmıştır.1. Orta öğretim dokuzuncu sınıflarda matematik korkusunundüzeyine ilişkin olarak öğrencilerin algılarının orta düzeydeolduğu bulunmuştur.2. Orta öğretim dokuzuncu sınıflarda görülen matematik korkusunailişkin olarak kızlar ile erkeklerin algıları arasında anlamlı birfark bulunmamıştır.3. Orta öğretim dokuzuncu sınıflarda görülen matematik korkusunailişkin olarak öğrencilerin okul türü ile matematik korkularıarasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Genel lise öğrencilerininmatematik korkularının daha yüksek olduğu bulunmuştur.4. Orta öğretim dokuzuncu sınıflarda öğrencilerin matematik korkudüzeylerinin anne eğitim durumuna göre farklılık göstermediğibulunmuştur.5. Orta öğretim dokuzuncu sınıflarda öğrencilerin matematik korkudüzeylerinin baba eğitim durumuna göre anlamlı farklılıkgösterdiği bulunmuştur. Babası ilköğretim mezunu olanöğrencilerin matematik korkusunun, babası üniversite mezunuolan öğrencilerden daha yüksek olduğu bulunmuştur.6. Orta öğretim dokuzuncu sınıflarda öğrencilerin matematik korkudüzeylerinin anne mesleğine göre anlamlı bir fark oluşturmadığıbulunmuştur.7. Orta öğretim dokuzuncu sınıflarda öğrencilerin matematikkorkusunun baba mesleğine göre anlamlı bir fark oluşturmadığıbulunmuştur.8. Orta öğretim dokuzuncu sınıflarda öğrencilerin anne-babalarınıntoplam gelir düzeyine göre matematik korkuları arasında anlamlıbir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; in the ninth grade of secondary education tomanifest the maths fear reasons and proposed some advices.The universe of research; Bolu Centre High School?s ninth grade students.Two of these scholls chosed by random change for sampling on universe. There was240 ninth grade students in these schools.In the data collection, questionnaire prepared by researcher under the expertsupervision. In order to questionnaire?s validity and reliability to consulted toexpert?s opinions. To measured the questionnaire reliability ?Cronbach Alpha?applied and the questionnaire?s reliability coefficient found as alfa= 0,92.In the questionnaire; first questionnaire?s instruction afterwards student?spersonal informations and lastly to determine the student?s maths fear levels in thequestionnaire included 30 substances.In the questionnaire; quintet grade scale used, in the datas analyze,percentage, arithmetic mean, standart deviation, ?t? test single dimension varyansanalysis and in the single dimension varyans analysis, if the significant differencesstates occur utilized from the Scheffle test calculations.In this research; students opininons taken and attained to following results.1. Found out that; in the ninth grade of secondary education concerning to mathsfear the students perceptions on the moderate level.2. Concerning to maths fear in the ninth grade of secondary education therewas not find any significant differences between the girls and boys perceptions.3. Concerning to maths fear in the ninth grade of secondary education therewas not find any significant differences between the student?s school type and themaths fear. Determined that the general high school student?s maths fear morehigher.4. Found out that; in the ninth grade of secondary education, the student?smaths fear level does not change according to the situation of their mother?seducation.5. Found out that; in the ninth grade of secondary education the student?smath fear levels displayed significant differences according to father?s educationsituation. Determined that; the students whose fathers graduated from primaryeducation their maths fear higher than the student?s whose fathers graduated fromuniversity.6 . Found out that; in the ninth grade of secondary education the student?smaths fear not change according to mother?s profession7 . Found out that; in the ninth grade of secondary education the student?smaths fear not change according to father?s profession.8 . In the ninth grade of secondary education, there was not determined anysignificant differences according to student?s parents income levels.