The national pedagogy of the early Republican Era in Turkey
Erken Cumhuriyet Dönemi Türkiye'sinde milli terbiye
- Tez No: 216963
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NECMİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Milli Terbiye, duygu, beden, mahremiyet, vatandas, National pedagogy, sentiment, body, intimacy, citizen
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 328
Özet
Bu çalısma erken cumhuriyet dönemi Türkiye'sinde beden, öznelik ve modernlik arasındaki iliskiyi inceler. Halkın, büyüsü bozulmus dünyasının, Kemalist seçkinlerin modern, Avrupamerkezci, milliyetçi ve cumhuriyetçi programlarıyla nasıl yeniden büyülenmeye çalısıldıgı üzerine yogunlasır. Esasen 1930'lu yıllarda, yani cumhuriyet rejiminin bedenlere ve mahremiyetlere nüfuz edebilecek kadar perçinlendigi bir dönemde en üst düzeye çıkmıs olan bu program, ?cumhuriyetçi siyasi-moral pedagoji? ya da kısaca ?cumhuriyet moralitesi? olarak adlandırılmaktatır. Bu baglamda, ?cumhuriyet moralitesinin? soykütügünün mahrem olanın kurgulanmıs ve edimsel alanında izini süren bu çalısma, halkın, erdemli, güçlü ve saglıklı cumhuriyet vatandasına dönüstürülürken nasıl da pedagojik bir nesne haline geldigini, bedenlerin ve hislerin, nasihat ve tenbihlerle nasıl terbiye edildigini ortaya koyar.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the relationship between body, subjectivity and modernity in the making of modern Turkey. It explores how the ?disenchanted? world of the people was ?reenchanted? by the modern, Eurocentric, nationalist and republican program of the republican elite. I call this program as the ?politico-moral pedagogy? and argue that it arrives at its peak in the 1930s, when the republican regime was consolidated enough to colonize the bodies and the intimacies of people. More particularly, this dissertation studies the republican power at the intersection of the contested domains of the public and the private. It explores how the Kemalist elite, through operating a public, republican discourse, exerted a significant amount of energy and resources at the intimate sphere for creating civilized, healthy and virtuous generations. It traces the genealogy of the ?republican morality? as the kernel of the republican ?corporeal? and ?sentimental? education under the program of the national pedagogy in the constructed and performative domains of the intimate, where people become the pedagogical object to be transformed into ?good, strong and healthy? republican citizens.