İlköğretim 3. sınıf hayat bilgisi dersinde sorgulama merkezli etkinliklerle yapılan proje çalışmalarındaki öğrenci performansının değerlendirilmesi
The evaluation of student performance on the projects which are based on inquiry in the third grade life studies course
- Tez No: 217086
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sorgulama Merkezli Yaklaşım, Hayat Bilgisi Programı, Performans Değerlendirme, Proje Tabanlı Öğrenme, Kubaşık Öğrenme, Inqury-Based Approach, Social Studies Programme, Performance Evaluation, Project-based Learning, Cooperative Learning
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu araştırmanın amacı, İlköğretim 3. Sınıf Hayat Bilgisi dersinde sorgulama merkezli etkinliklerle yapılan proje çalışmalarındaki öğrenci performansını değerlendirmektir.Betimsel bir çalışma olup özel durum çalışması ( Bütüncül tek durum deseni ) niteliğindeki bu araştırma 2007?2008 öğretim yılında, 10 haftalık bir sürede Adana İli Yüreğir ilçesindeki bir devlet okulunda 3. sınıfta okuyan 25 öğrenciyle (13 erkek, 12 kız öğrenci) ile çalışılmıştır. Ayrıca öğrencilerin çalışmalarını değerlendirmek üzere 2 sınıf öğretmeni ile bir sosyal bilgiler öğretmeni de katılmıştır. Öğrencilerin kendileri ve gruplarını değerlendirmelerini sağlayacak değerlendirme formları oluşturulmuştur. Bu amaçla öğrencilere ?Linda CAMPELL'ın oluşturduğu ve öğrencilerinin konu hakkında sahip olduğu ön bilgileri ölçmeye yönelik hazırlamış olduğu ?Ne Biliyorum formu? , ?Grup öz değerlendirme formu? ve ?Akran değerlendirme formu? ?Kendimi Değerlendiriyorum formu? uygulanmıştır. Öğretmenlerin öğrenciyi değerlendirmesi için ? grup değerlendirme formu? ile ?proje değerlendirme form?ları kullanılarak öğrenci performansları ile ilgili veriler toplanmıştır. Bu çerçevede veriler öncelikle bilgisayara aktarılmış, okunup incelenerek kodlara dönüştürülmüştür.Araştırmada, ilköğretim 3. Sınıf Hayat Bilgisi dersinde sorgulama merkezli etkinliklerle yapılan proje çalışmalarında öğrencilerin performansını değerlendirmeye yönelik analizler, bu etkinliklerin öğrencilerin performansları üzerinde etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to evaulate third grade Life Studies course students? performance on Inquiry-Based Project studies.This research is descriptive study and has private condition (monolith single condition pattern) was carried on with 25 students (13 boys,12 girls) studying on third grades in a state school Adana Province Yüreğir District for 10 weeks in 2007-2008 school year. Additionally, 2 class teachers and 1 Social Studies teacher took part in for evaluating the students. Assessment form was made up enabling to students both evaulating themselves and their groups. With this aim;?What do I know form??, `Group Essence Evaluation Form?, `Peer Evaluating Form?, and `I am evaulating by myself Form? that Linda CAMPELL formed and directed to evaluate the related information that the students having was carried out. Being evaulated the students by the teachers `Group Evaulation Form? and `Project Evaulation Forms?were used to collect data. Descriptive Statistic Techniques was used for analysing obtained quantitative data. So; firstly, data was transfered to the computer, it was exemined again and the data was coded.According to the results of the research, answers to the given forms for evaulating the performances of third grade students in social studies course on Project showed that these activities were effective on students? performences.