Derste zaman yönetimi: İlköğretim 3. sınıf hayat bilgisi dersine yönelik bir inceleme
Time management during lesson: A research about natural sciences lesson of third class students at primary schools
  1. Tez No: 253447
  2. Yazar: NİKET TOPAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SENCER ÖZSEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi, Derste Zaman Yönetimi, Social Studies, Time Management at Lesson
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma İlköğretim 3. sınıf öğretmenlerinin Hayat Bilgisi dersinde zaman yönetimine ilişkin davranışlarını ve görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırma betimsel bir araştırma olup nitel araştırma teknikleri temel alınarak desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Adana ili merkez ilçelerinden (Seyhan-Yüreğir) kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemi ile seçilen 5 ilköğretim okulunda görev yapan 15 üçüncü sınıf öğretmeni oluşturmaktadır.Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme ve yarı yapılandırılmış gözlem teknikleriyle toplanmıştır. Araştırmanın genel amacı doğrultusunda, 15 sınıf öğretmeniyle Hayat Bilgisi dersinde zaman yönetimi ile ilgili olarak neler yaptıkları üzerine görüşmeler yapılmış ve içlerinden gönüllü olan 4 öğretmenin sınıfı gözlenmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir.Araştırmanın sonucunda; öğretmenlerin büyük bölümünün Hayat Bilgisi dersinde zaman yönetimi ile ilgili sorulara kuramsal açıdan literatüre uygun cevaplar verdiği fakat sınıf gözlemlerinde bu bilgilerin uygulamaya taşınmadığı görülmüştür. Öğretmenlerin büyük bölümünün Hayat Bilgisi ders süresinin ortalama 15?20 ya da 20?25 dakikasını verimli kullandıkları görülmüştür. Öğretmenlere göre bunun temel nedeni öğrencilerin dikkat sürelerinin kısalığı, sınıf gözlemlerinde ise dersin ders dışı etkenlerle bölünmesidir.
Özet (Çeviri)
This study has been done in order to determine behaviors and point of views of teachers of third Grade at Social Studies lesson at Primary Schools.The research is descriptive and it was designed in basis of qualitative research techniques. 15 teachers of third Graders, who work at 5 primary schools among centre districts (Seyhan-Yüreğir) of Adana City and who were chosen by easily accessible condition sampling approach, form the study group of the research.Data for research were collected by semi-structured meeting and semi-structured observation techniques. In accordance with the general aim of the research, interviews have been done with 15 class masters about what they do concerning time management at Social Studies lesson, and 4 classes of voluntary teachers were observed. Obtained data was analyzed by content analysis.In the result of the research; it was seen that most teachers gave appropriate answers according to literature in theoretical perspective about the questions related to time management at Social Studies lesson, but at class observations, it was seen that those information was not put into practice at classrooms. It was seen that most teachers use 15-20 or 20-25 minutes of lesson time efficiently on average. Basic reason of this, according to the teachers, is short attention time of students; but at class observations, lessons to be interrupted due to extracurricular factors was seen as the basic reason.