Textbook evaluation in foreign language teaching
Yabancı dil öğretiminde ders kitabı değerlendirmesi
  1. Tez No: 217106
  2. Yazar: GÜNCEL ARIKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RANA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ders Kitabı, Değerlendirme, Ders Kitabı Değerlendirme, Yabancı DilEğitimi, Materyal, Materyal Değerlendirme, Textbook, Evaluation, Textbook Evaluation, Foreign Language Education, Material, Materials Evaluation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ELT (English Language Teaching) ?İngilizce Dil Öğretimi? ders kitapları pek çok dilsınıfında büyük önem taşımaktadır. Fakat, ders kitabı planı, konu sorunu ve materyalleringüncelliğinden yöntembilim geçerliliğine kadar bir dizi meseleyle birlikte bu ders kitaplarınınesas rolü üzerine karşı görüşler de vardır. Bununla beraber, ders kitapları kapsamlı birdeğerlendirmeye ulaşmak için eğitim alanlarındaki esnekliğe yeterli önemin verilmesiyledeğerlendirilmelidir. Bu doğrultuda, bu çalışma yukarıda sözü edilen hususları göz önündebulundurarak, İlköğretim 4. sınıf öğrencilerinin ve İngilizce öğretmenlerinin 4.sınıf İngilizceders kitabına yönelik görüşlerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.Ders kitabı değerlendirme kriterlerinden oluşan iki adet anket ?öğrencilere veöğretmenlere yönelik? Adana'nın Seyhan ve Yüreğir ilçelerinden seçilen İlköğretimokullarında uygulanmıştır. Ayrıca, bu okullarda çalışan 20 İngilizce öğretmeni ile ilavedüşüncelerini ortaya koymak için ropörtaj gerçekleştirilmiştir.Elde edilen veriler Sosyal Bilimler için bir istatistik programı olan SPSS aracılığıylaanaliz edilmiştir. Veri sonuçları, hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin görüşlerini ortayaçıkartarak şuanki dil kitabı değerlendirmesine önemli ölçüde ışık tutmuştur. Sonuçlar bubakımdan iki yöne ayrılmaktadır. Bir yandan, öğrencilerin çoğu ankette yer alan maddelereolumlu anlamlar yüklemiştir. Öte yandan, öğretmen görüşleri önemli ölçüde değişkenlikgöstermiştir. İlk olarak, toplam 20 öğretmenden yedisi mevcut dil kitabı kapsamlıdeğerlendirmesine yönelik beğenilerini ortaya koyarken, aynı sayıdaki bir başka grupöğretmen buna katılmamaktadır. Ikinci olarak ise, altı öğretmen bu hususta belirleyici görüşbelirtmemiştir.
Özet (Çeviri)
ELT textbooks carry great weight in many language classrooms. Nevertheless, thereare also counter-arguments on the actual role of these textbooks with a range of issues fromtextbook design, subject matter and the authenticity of materials to methodological validity.However, textbooks need to be assessed attaching the adequate significance to flexibility ofeducational settings to reach an overall evaluation. Accordingly, this study aims to identifythe views of 4th grade students and EFL teachers pertaining to English textbook for the 4thgrade keeping the aforementioned issues into account.Two questionnaires ?one for students and one for teachers? consisting of textbookevaluation criteria were administered in primary schools selected randomly from Seyhan andYüreğir districts of Adana. Besides, interviews were conducted with 20 EFL teachers workingin these schools to reveal their additional thoughts.The data obtained were analyzed through SPSS, a Statistical Programme for SocialSciences. The analysis of the data shed significant light on the evaluation of the presentlanguage textbook through divulging both students? and teachers? views. The results, in thisrespect, have diverged in two directions. On one hand, students with a high percentage haveattributed positive senses to the pre-determined set of criteria involved in the questionnaire.The views of teachers, on the other hand, have varied remarkably. In the first place, theresponses by a total of seven out of 20 teachers have designated an approval regarding theoverall appreciation for the present language textbook while another group of teachers withthe same number have not concured in this notion. In the second place, however, six teachershave not expressed determining views concerning this issue.