Kapadokya Komanası Geç Hellenistik ? Roma Dönemleri seramiği
Late Hellenistic and Roman Period ceramics of Cappodocia Comana
- Tez No: 217112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN BALDIRAN, YRD. DOÇ. K. SERDAR GİRGİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kapadokya Komanası, Şar Köy, Geç Hellenistik, Roma, Seramik, Cappodocia Comana, Şar Köy, Late Hellenistic, Roman, Pottery
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kapadokya Komanası Antik Kenti (Şar Köy), Adana İli'ne 196 km uzaklıktaki Tufanbeyli İlçesinin 15 km kuzeydoğusundadır. Antik kentin büyük bir kısmı günümüzde köy yerleşimi altında kalmıştır. Ayakta kalabilen yapılar Roma Dönemi Anıt mezarı, Roma Dönemi tapınağına ait cella girişi ve Tiyatro Binasıdır. Roma Dönemi Anıt mezarı, Bizans Döneminde yeni eklemelerle kiliseye dönüştürülmüştür. Ayrıca Orta Tomas Tepe, Çatal Tepe ve çevresinde çok sayıda, çeşitli tipte mezar yapısı da günümüze ulaşmıştır (Kaya Mezarı, Taş Sanduka Mezar, Dromoslu Mezar, Yığma Mezar vs.).Antik yazarların ve 19. yy. araştırmacıların ilgisini çeken bu kent kaynaklarda, kutsal kent olarak geçmektedir. Burada halkın ?Ma? dediği Enyo Tapınağı bulunmaktaydı, halkı çoğunlukla dindar kişiler ve tapınakta yaşayan hizmetkarlardan oluşmaktaydı.Şarköy'de Kapadokya Komanası'na lokalize edilen alanda 2002 yılında Yrd.Doç.Dr. K. Serdar Girginer tarafından yürütülen yüzey araştırmasında , Şar Köy Orta Tomas Tepe, Şar Köy Çatal Tepe, Şar Köy Ortak Bahçeler (Kavak Tepe) olarak isimlendirilen alanlardan toplanan seramik içinde yer alan Geç Hellenistik ve Roma Dönemlerine tarihlenen seramiklerin değerlendirilmesi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ancient city of Cappodocia Comana (Şarköy), located 15 km northwest of Tufanbeyli which is a small town 196 km away from Adana. At the present the ancient city lies under the village settlement.Very few left from the old town these are Roman period mausoleum, Cella entrance of a Roman period Temple and the Theatre,The Roman period mausoleum converted to a church wıth new extantions in the Byzantine period. And different types of tombs found around Orta Tomas Tepe, and Çataltepe,(Rock tombs, sarcophagus, Dromos grave, conglomerated or piled graves).The city attract attention of ancient writers and 19 century researcher and known as Holly City ,and had an Enyo Temple called ''Ma'' by the locals, Majority of the population was reliogous people, priests or servants of the temple.Asst. Prof. Dr. K. Serdar Girginer performed a surface survey in the site localized as Cappodocia Comana in Şarköy in 2002. The Classification and evaluation of Late Hellenistic and Roman Period potterys collected and gathered from the sites Şar Köy, Orta Tomas Tepe, Çatal Tepe , Ortak Bahçeler (Kavak Tepe) form the theme of this Study.