Kappadokia-Komana'sı hellenistik ve Roma Dönemi seramikleri
Hellenistic and Roman pottery of Cappadocian Comana
  1. Tez No: 285861
  2. Yazar: HATİCE KÖRSULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT DURUKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Kappadokia-Komana'sı, Hellenistik ve Roma seramiği, Orta Anadolu, Batı Yamacı seramiği, bant-bezeme, terra sigillata, ithal ve yerel seramik, Comana in Cappadocia, Hellenistic and Roman pottery, Central Anatolia, West-slope Ware, band-decoration, terra sigillata, import and local pottery
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 518
Özet
Kappadokia-Komana'sı, antik dönemde Anadolu'daki önemli tapınak devletleri arasında sayılmaktadır ve burada rütbe olarak Kappadokia krallarından sonra gelen yüksek rahiplerin hüküm sürdüğü bilinmektedir. Bugün Kayseri'nin aşağı yukarı 85 km. güneydoğusunda, Adana iline bağlı Tufanbeyli ilçesinde yer alan Şarköy'e lokalize edilmektedir. Komana, aynı zamanda isim benzerliği nedeniyle, M.Ö. 2. binyılda Adana ve çevresine denk gelen alanda hüküm sürdüğü öne sürülen Kizzuwatna ülkesinin başkenti olarak gösterilen Kummanni ile eşleştirilmek istenmektedir. Ancak Şarköy'de şimdiye kadar buna dair herhangi bir arkeolojik veya epigrafik veri ele geçmemiştir.?Kappadokia-Komana'sı Hellenistik ve Roma Dönemi Seramikleri? başlıklı bu doktora tezi, Yrd. Doç. Dr. K. Serdar Girginer başkanlığında Adana ve çevresinde yapılan yüzey araştırmalarında Kappadokia-Komana'sı olarak lokalize edilen Şarköy'den toplanan Hellenistik ve Roma Dönemi seramik buluntularından oluşmaktadır.Kappadokia-Komana'sı Hellenistik ve Roma Dönemi kaplarının kil yapısı, astar ve bezeme tarzları ile form grupları, kentte yerel seramik üretiminin varlığını ortaya koymuştur. Aynı zamanda formlara ait çok sayıdaki bozuk üretim örnekler de bunu desteklemiştir. Kaplar arasında ithal örnekler az sayıdadır. Seramik buluntular, kentte M.Ö. 4. yüzyılın 2. yarısından M.S. 7. yüzyıla kadar kesintisiz bir yerleşimin olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Comana in Cappadocia, is considered among the important temple states of Anatolia in ancient times. It is known that the highpriests, ranked following the Cappadocian kings, reigned here. Today, it is localized to Şarköy which is situated around 85 km southeast of Kayseri, in Tufanbeyli district of Adana province. As a result of the similarity of their names, Comana has been claimed to match with Kummanni which is shown as the capital of Kizzuwatna and is suggested to reign the area around Adana in 2. BC. However, until now neither archeological nor epigraphic data has been gained in Şarköy related to this fact.This dissertation which is titled as ?Hellenistic and Roman Pottery from Comana in Cappadocia? is formed by the Hellenistic and Roman pottery finds collected in Şarköy during the surveys which took place in and around Adana under the directory of Assist. Prof. Dr. K. Serdar Girginer.The clay quality, the slip and decoration as well as the form groups of the Hellenistic and Roman pottery of Cappadocian Comana have revealed a local ceramic production in the settlement. Simultaneously, a large number of fail production samples of the forms also support this idea. There are few samples of imported vessels. Ceramic finds have stated a continuous settlement in the city starting from the second half of 4th century BC till the 7th century AD.