Eski Anadolu'da önemli bir tapınak kenti: Kummanni / Komana (Şar)
An Important temple city in Old Anatolia: Kummanni̇ / Comana (Şar)
  1. Tez No: 421540
  2. Yazar: TURAN SAĞIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kummanni, Comana, Şar, Cappadocia Comana
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Eski Anadolu'da önemli bir tapınak kenti: Kummanni/Komana (Şar) isimli bu tezin amacı kentin kültürel, sosyal, siyasi ve dini açıdan önemini ortaya koymaktır. Ayrıca Kummanni=Komana=Şar eşitlemesi üzerinde durmak ve Hitit Kummannisi'ndeki dini-siyasi yapının Kapadokya Komanası'ndaki devam eden kültür köklerini araştırmaktır. Bu tezde yerli ve yabancı kaynaklardan yararlanarak kentin tarih boyunca hangi medeniyetlerden etkilenip hangi medeniyetleri ne boyutta etkilediği araştırılmış ve bu günkü konumu hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın girişinde Kummanni kültürü hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayan başta Boğazköy olmak üzere eskiçağ yerleşim merkezleri hakkında bilgi verilmiştir. Devamında Kummanni / Komana (Şar)'ın tarihi coğrafyası üzerinde durulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde Kummanni kenti hakkında bilgi verilmiş ve Kummanni kenti ile bağlantısı bulunan Hitit hanedan üyeleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde Kummanni'de bulunan dini yapı ve tanrılar üzerinde durulmuştur. Beşinci bölümde Kapadokya Komanası'nın kültürel, siyasi, dini yapısı bu yapıların Kummanni kenti ile olası bağlantıları üzerinde durulmuş ve burada tapınılan Tanrıca Ma inancına değinilmiştir. Altıncı bölümde Komana harabelerinin bulunduğu Şarköy'deki antik eserler anlatılmış ve bu eserler üzerindeki tahribat ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Sonuç kısmında ise çalışmanın değerlendirilmesi yapılmıştır. Anahtar Kelimler: Kummanni, Komana, Şar, Kapadokya Komanası
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis, An Important Temple City in Old Anatolia: Kummanni/Komana (Şar), is to deliver the importance of the city in the manner of social and cultural life, politics and religion. Also one of other purpose is to investigate the cultural origins of the Hittite Kummanni's political-religious structure which continues in Cappadocia Comana and consider Kummanni = Comana = Şarköy union. In this study native and foreign references are used, actual information of the city given, it is investigated that throughout history which civilizations effected the city or which civilizations are effected by the city. In introduction part, some useful information about major old age civilization centers one of which firstly Boğazköy is given to help us to have an idea on Kummani culture. Follow-through the historical geography of Kummanni / Comana (Şar) is considered. In the third part of the thesis some knowledge is given about the city Kummanni and some information given about Hitit dynastic members who has realtions with Kummanni city. The religious structure and the Gods of: Kummanni city are told in the fourth part. The cultural, political and religious structures of Cappadocia Komana and the possible relations of these structures with Kummanni city are considered and Goddess Ma is told in fifth part. In the sixth part of the study the antique art works in Şarköy, where the Comana ruins stand, are told and the deformation and restoration on these Works are told. Finally the conclusion of the study is done.