EU energy security and the Middle East
Avrupa Birliği enerji güvenliği ve Ortadoğu petrolü
- Tez No: 217132
- Danışmanlar: PROF. MELİHA ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Enerji Politikası, Arz Güvenligi, Petrol Politkası, Ulusal Çıkar, Energy Security, Security of Supply, Oil Policy, National Interest
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalısma, Avrupa Birliginin enerji arz güvenligi sorununu incelemeyi amaçlamaktadır. Dünya dengelerini elinde tutan ve biçimlendiren enerji güvenligi politikaları enerji kaynaklarının tükenme tehlikesi yüzünden gün geçtikçe daha da önem kazanıyor. Özellikle gelecekte de enerji kaynakları siyasi stratejilerin en belirleyici unsuru olma yolunda dır. Avrupa ülkeleri de kendi çıkarlarını korumaya yönelik enerji güvenligi politikaları gelistirmektedirler. AB'nin tarih boyunca ortak bir enerji politikası olusturmaya çalısmasına ragmen üye devletlerin ulusal enerji politikalarından kurtulamaması tezin ana fikrini olusturmaktadır. Ancak genel olarak toplulugun petrol politikasına deginilmistir. Bu nedenle bu çalısmanın amacı AB'nin enerji güvenligi adı altında özellikle Ortadogu'da olusturmaya çalıstıgı petrol güvenligini ve niçin olusturdugu yeni politikayı uygulamada basarısız oldugunu incelemektir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze oil as a security challenge for the European Union. The energy security policy is getting more and more important with the decrease of energy sources, which holds and shapes the balance of power in the world. Especially in the future, energy sources will be the key to political strategies. The European nations have created energy security policies in order to protect their benefits. The central argument of this thesis is that although the EU has attempted to create a common EU energy policy throughout its history, it could not escape from the impact of the national energy policy of the member states. The main focus is on the oil policy of the community. Thus, the aim of the thesis is to explore the policies created for oil security, especially in the Middle East, and why the EU could not implement these policies it created.