Turkish women's NGOS: A social network analysis
Türk kadın STK'ları: Sosyal ağ analizi
- Tez No: 217153
- Danışmanlar: Y.DOÇ. MÜGE ÖZMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Sosyoloji, Science and Technology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: STK'lar, sosyal ag, organizasyonel, NGO, network, organizational structure
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalısma, Ankara'daki kadın STK'ların organizasyonel yapısı ve sosyal aglarını ele alarak mevcut durumunu tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bunu yapmak üzere, Ankara'da bulunan 28 kadın STK ile yas, organizasyon türü, hedef kitlesi, amacı, enformasyon ve komunikasyon teknolojileri ile yakınlıgı gibi organizasyonel yapıyı içeren degiskenler kadar, bu çalısmadaki kadın STK'ların organizasyon içi ve organizasyon dısı iletisimi ve isbirligi yapısı da incelenmektedir. Gerek tanımlayıcı analiz gerekse sosyal ag analizi bu çalısmada kullanılan metodlardır. Analiz süresince temel amaç, bu çalısmadaki kadın STK'ların birbirleriyle isbirligi kurup kurmadıklarını ortaya çıkartmaktır. Yapılan analizlerin sonuçları göstermektedir ki Ankara'daki kadın STK'ları arasındaki iliskiler, arkadaslıga dayalı ve dolayısıyla kurumsallasmamıs düzeyde sıkı ancak birlikte bir projeyi üstlenmek veya birlikte bir kampanya/etkinlik düzenlemek anlamında zayıftır. Ortak çalısma konusundaki isteksizligi doguran nedenler arasında, organizasyonel otonominin kaybolacagı korkusu, diger kadın STK'larla aynı faaliyet alanlarında çalısma, karsılıklı güven eksikligi ve ideolojik farklılıklar olarak sayılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the current situation women?s NGOs in Ankara in terms of the organizational structure and networks. A total of 28 interviews were realized with active women?s NGOs located in Ankara on identification of not only organizational structure such as age, type, focus, target group, ICT infrastructure but also communication and collaboration pattern. Both descriptive analysis and network analysis were performed. The main concern is whether women?s NGOs collaborate with each other? Results demonstrate that women?s NGOs in Ankara mostly use informal linkages based on friendship but do not work with each other in the same projects or campaign. Main reasons behind reluctance to collaborate with the women?s NGOs are loss of autonomy, performing the same activities, lack of trust, and ideological differences.