Uluslararası ilişkilerde meşruiyet krizi: Avrupa Birliği örneği
The legitimacy crisis in international relations: The European Union case
  1. Tez No: 217165
  2. Yazar: METİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞABAN ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mesruiyet, Mesruiyet Krizi, Demokratik Açık, Avrupa Anayasası, Uluslararası iliskiler, Konstrüktivizm, Legitimacy, Legitimacy Crisis, Democratic Deficit, European Constitution, International Relations, Constructivism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
KMesruiyet, son dönemlere kadar siyaset bilimi disiplinine ait bir olgu olarak düsünülmekte iken, bugün hem ifade ettigi anlam hem de sorgulama konusu olan özneler/aktörler bakımından giderek daha çok disiplinin basvurdugu bir tanımlama aracı olmustur. Öte yandan, mesruiyetin bu kadar sık kullanılmaya baslanan bir olgu haline dönüsmesi, kavramı derli toplu tanımlamayı da zorunlu hale getirmektedir. Geleneksel olarak yasallık, egemenlik, iktidar ve rıza unsurları ile tanımlanmaya çalısılan mesruiyet, ölçülebilir ya da somut bir gerçeklik olmaktan çok sübjektif bir algı olmustur. Bu yüzden, mesruiyetin tanımına dair birçok tartısma yapılmıs ve önemli bir akademik birikim ortaya çıkmıstır. Uluslararası iliskiler (Uİ) disiplininde ise mesruiyet konusu, genelde Avrupa Birligi, özelde de AB Parlamentosu'nun mesruiyeti üzerinden baslayan tartısmalar ile Soguk Savas sonrası dönemden itibaren gündeme gelmistir. Bu çalısma, özellikle Maastricht Antlasması sonrası siyasal entegrasyon kurmayı amaç edinen AB'de yasanan demokratik açık ve buna baglı olarak ortaya çıkan mesruiyet krizinin çözümüne yönelik yaklasımları ele almıstır. Uluslararası örgütlerin kurumsal yapılarıyla ulusal örgütlenme arasında yapılan analojiye dayandırılan kurumsal çözüm önerilerinde Avrupa Anayasası'na; sosyo-kültürel çözüm önerilerinde ise Uluslararası liskiler disiplininin yeni teorilerinden Konstrüktivizme yer verilmistir. Sürekli kurumsal çözüm önerilerinin tartısılması ve dile getirilmesi elestirilmis, asıl incelenmesi gerekenin sosyo-kültürel reformlar oldugunun altı çizilmistir. Bu amaçla Konstrüktivizm ciddi bir biçimde ele alınıp, Avrupa kimligi/kamuoyu/yurttaslıgı gibi dinamiklerin incelenmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
KLegitimacy, though considered as a phenomenon of the political science, has nowadays become a means of explanation resorted by many disciplines due to its meaning and its questioning through subjects/actors. On the other hand, the higher frequency of the legitimacy as a concept compels its thorough definition more. Legitimacy, traditionally conceptualized with rule of law, sovereignty, government and consent, has been a subjective perception more than measurable or concrete reality. Therefore there has been enormous amount of discussions on its definition which paved the path for a remarkable scholarly accumulation on the subject. The subject of legitimacy in the discipline of International Relations (IR) has appeared with the discussions on the legitimacy of the EU parliament in particular and the EU in general within the post-Cold War era. This study deals with the democratic deficit in the EU aiming to establish political integration after the Maastricht Treaty, the related legitimacy crisis and the prospective solutions. European Constitution has been the center of institutional solutions through the analogy of international organizations with the national-level institutionalization while Constructivism has been the center for the socio-cultural solutions. Referring to institutional solutions often has been criticized while the need for socio-cultural reforms is underlined. Thus, Constructivism needs further attention to evaluate such dynamics of European identity/public opinion/citizenship.