Fiziksel tiyatro çalışmalarının ve dv8 grubunun fiziksel tiyatro yaklaşımı
The scope of the works in physical theatre and approach of the dv 8 group to the physicaltheatre
- Tez No: 217189
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER SÜMBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Tiyatro, Dans, Pandomim, Koreografi, Hareket, Bağlantılı Doğaçlama, Physical Theatre, Dance, Pandomime, Choreography, Motion, Contact Improvisation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dansın ve Tiyatronun işbirliği ile oluşturulan fiziksel tiyatro özellikle son otuz yılda giderek önem kazanmıştır. Fiziksel bir yaklaşıma yönelim; mim, dans ve dansın tiyatro ile ilişkisinde bir biçim edinebilmesine olanak sağlayan koreografi, fiziksel tiyatronun oluşumunda üç ana öge olarak belirir.Fiziksel tiyatroda kurgu; dans, hareket, söz, mim, oyunculuk ve sahne için gerekli bütün diğer ögelerin (ışık, dekor, aksesuar, müzik) birbiriyle sentezlenmesiyle oluşturulur.Dans ve tiyatro alanında gerçekleştirilen en önemli deneyler son otuz yılın ürünleridir. 1970 lerde uygulama alanında dans- hareket tiyatrosu ile ilgili grupların temelini oluşturan önemli buluşlar ve çalışmalar 1930 lu yıllarda dans ve tiyatro alanındaki gelişmelere dayanmaktadır. Avrupa'da fiziksel tiyatro alanında önemli araştırmalar gerçekleştiren isimler arasında V. Meyerhold ve J. Grotowski belirledikleri yöntemleriyle 1970'lerin dans- hareket tiyatrosu gruplarını dolaylı olarak etkilemişlerdir.Pina Bausch ve Wuppertal Dans Tiyatrosu, Jiri Kylian ve Hollanda Dans Tiyatrosu, Sasha Waltz, Carlos Saura, Maurice Bejart, Silvia Guillem, Mats Ek ve Dv 8 grubu 1970'den günümüze kadarki süreçte belirleyici niteliklere sahip fiziksel tiyatro grupları olarak değerlendirilmektedirler.Bağlantılı Doğaçlama çalışma tekniğini, fiziksel tiyatro gruplarının her biri bu teknik doğrultusunda kendi metodlarını geliştirerek kullanmaktadırlar. Martha Graham'ın yöntemi ve bağlantılı doğaçlama günümüz fiziksel tiyatro uygulayıcılarının, hem dans ögesinin bu tür içinde kullanımı konusunda hem de yapılan koreografilerde hareket koreografisine gidilmesinde belirleyici unsurlar olmuşlardır.Gerek fiziksel tiyatroda, gerek dramatik tiyatroda beden, artık günümüzde kalıplardan uzak, bağımsız olarak kendi özgün hareketinin arayışı içindedir. Bir çok fiziksel tiyatro grubunun çalışma yöntemi olan Bağlantılı doğaçlama; beden, yanıt veren beden, bu yanıtı veren diğer bedeni dinleyen beden ya da bu iki bedenin beraberliği ile ortaya çıkan üçüncü bir dinamiği meydana getiren bir teknik olarak tanımlanabilir.Fiziksel tiyatro çalışma yöntemi olan bağlantılı doğaçlama (contact improvisation) tekniği çalışılırken oyuncunun bedenini biyomekanik açıdan incelemesi, sanatının ifade aracı olan bedenini bir makine olarak parçalara bölmesinde yardımcı olacak ve gerek dramatik tiyatro gerek fiziksel tiyatro öğrenci oyuncuları için yeni açılımlar sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Physical Theatre, which is occured with dance and theatre, has had an importance especially for the last thirty years. For the phsical features: mime, dance and choreography are the most important features of the physical theatre. The concept in physical theatre is consists of these: dance, movements, words, acting and all the other elements which are necessary for the stage.The most important products of the theatre are the ones which were produced for the last thirty years. The works and the inventions on Dance and movement theatre of the 1970s bases on the improvements in the subjects of the dance and the theatre of 1930s. V. Meyerhold and J.Grorowski who had significant researches in the area of physical theatre in Europe affected the groups of the dance-movement theatre of the 1970s indirectly.Pina Bausch, Wuppertal Dance Theatre, Jiri Kylian, Holland Dance Theatre , Sasha Waltz, Carlos Saura, Maurice Bejart, Silvia Guillem, Mats Ek and Dv 8 group are considered as being the significant groups of physical theatre from 1970s up to day..In contact improvisation technique: each one of the theatre groups uses this technique according to their own methods. The technique of Martha Graham and contact improvisation is fundemantal for both operators of contemporary pyhsical theatre and choreographies of movement theatre.In both physical theatre and dramatic theatre, the body is in the search of original movements today and apart form being stereotyped. contact improvisation which is the technique of many of the theatre groups can be defined as the body, another body which reacts to this body or the togetherness of these two bodies.Contact improvisation which is the method of physical theatre is going to help actors and actresses to examine their bodies in terms of biomechanics and divide their bodies into parts as an expression of the art and offer new ways for both dramatic theatre and physical theatre students.