Promoting learner autonomy to increase the intrinsic motivation of the young language learners
Dil öğreniminde çocukların içsel motivasyonlarını artırmak için öğrenci özerkliğini geliştirmek
- Tez No: 217188
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JÜLİDE İNÖZÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: içsel güdülenme, öğrenen özerkliği, genç dil öğrenenleri, öz değerlendirme formları, intrinsic motivation, learner autonomy, young language learners, self-assessment checklists
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Güdülenme birçok İngilizce öğretmeninin gündemindedir çünkü o, bir dili uygun bir şekilde öğrenmeye başlamaları için öğrencilerin karşılanması gereken en temel ihtiyaçlarından birisidir. Öğrencinin kendisinden kaynaklanan içsel güdülenme bir dili öğrenmeye duyulan istek ve verilen görevleri severek yerine getirmek açılarından son derece önemlidir. Küçük yaştaki pek çok dil öğrencisinin sınıf aktivitelerine katılmaktaki isteksizliğinin asıl sebebi içsel güdülenme eksikliğidir. Bu sebeple bu vaka çalışmasının ele aldığı ana konu Adana Çatalan İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencilerimde gözlemlediğim içsel güdülenme eksikliğidir.Bu çalışmanın esas amacı öğrenen özerkliğinin genç yabancı dil öğrenenlerinin içsel güdülenmesi üzerindeki etkisini incelemektir. Avrupa Ortak Dil Ölçütleri Çerçevesinin ileri sürdüğü kriterler doğrultusunda hazırlanmış olan öz değerlendirme formlarının öğrenen özerkliğini ilerletmede değerli bir araç olduğu gerçeğini varsayarak, öğrencilerin sınıf ortamındaki içsel güdülenmelerini teşvik etmek amacıyla onlara özerklikte farkındalıklarını artırmak için elverişli durumlar sağlayacağını düşündüğümüz kişisel değerlendirme fırsatları verilmiş ve ayrıca karar verme sürecine etkin olarak katılımları sağlanmıştır.Veri kaynağı olarak, Öğrenen Özerkliği Anketi, İçsel Güdülenme Envanteri ve Sınıf Gözlemleri uygulanmış ve sonuçlar içerik analizi ve İkili T- testi ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Motivation is in the agenda of most of the English language teachers because it is one of the basic needs of the students to be satisfied, so that they will begin to learn a language appropriately. Intrinsic motivation which stems from the learners themselves is very crucial in terms of willingness to learn a language and enjoy doing the tasks. The reason for most of young language learners for not joining the activities is the lack of intrinsic motivation indeed. Therefore the major concern of this case study is the lack of intrinsic motivation I observed in my sixth grade students at Çatalan Primary School in Adana. The specific purpose of the study was to examine the impact of learner autonomy on the intrinsic motivation of young foreign language learners. Assuming the fact that self-assessment checklist prepared in accordance with the Common European Framework of References (CEFR) is a valuable tool in promoting learner autonomy, I made used of it with the purpose of providing students opportunities to raise their awareness in autonomy so as to foster their intrinsic motivation in the classroom environment. Furthermore, I involved the learners in the decision making process by presenting them task choices to promote their autonomy.As sources of data Autonomy Learner Questionnaire (ALQ) and Intrinsic Motivation Inventory (IMI) were administered. Also classroom observations were done to support the data obtained from these instruments. The results were discussed by content analysis and Paired Samples T-Test.