Ortaöğretim kurumlarındaki rehber öğretmenlerin ve sınıf rehber öğretmenlerin sınıf içi rehberlik etkinlikleriyle ilgili görüşleri
Thoughts of guidance counselors or class guidance counselors regarding in-class guiding activities in secondary educational institutions
- Tez No: 217287
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞAHİN KESİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Rehber Öğretmen, Sınıf Rehber Öğretmeni, Orta Öğretim, Rehberlik etkinlikleri, Psychological counselors, class guidance counselors, secondary educational institutions, guidance activities
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı, orta öğretim kurumlarında görev yapan rehber öğretmenlerin, sınıf rehber öğretmenlerin görüşleriyle rehberlik etkinliklerinin ne ölçüde gerçekleştirildiğini değerlendirmektir. Okullarımızdaki rehberlik programlarının, öğrenciye yönelik rehberlik hizmetlerinin geniş kapsamlı bir şekilde ele alması eğitim sisteminin daha işlevsel olması yönünden önem taşımaktadır. Bu çalışmada nitel araştırma tekniği kullanılmıştır. Nitel araştırma; gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi veri toplam yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırmalardır. Araştırmada amaçlı örnekleme yolu izlenmiştir. Görüşmeler, Konya ili psikolojik danışmanı bulunan ve Milli Eğitim Bakanlığı'na III bağlı resmi ortaöğretim kurumlarında görev yapan ve görüşmeyi kabul eden rehber öğretmenlerle ve sınıf rehber öğretmenleriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada verilerin toplanmasında veri toplama yöntemi olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Toplanan veriler, içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. İçerik analizinde temel amaç, toplanan verileri açıklayabilecek kavramlara ve ilişkilere ulaşmaktır. Bu amaçla toplanan verilerin önce kavramsallaştırılmış, daha sonra da ortaya çıkan kavramlara göre mantıklı bir biçimde düzenlenmiş ve buna göre veriyi açıklayan temalar saptanmıştır. Rehber öğretmenler ve sınıf rehber öğretmenlerine sorulan sorular doğrultusunda sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to assess to what extent guidance activities are performed with the thoughts of guidance counselors and class guidance counselors serving in secondary educational institutions. Comprehensive discussion of guidance services to students by guidance programs in our schools is critically important in respect of more functionality of education system. In this study, qualitative research technique was used. Qualitative research is one where data collection methods were used such as observation, view and document analysis and where a qualitative process was followed towards displaying events in a more realistic and more integral manner in natural environment. In the research, purposeful sampling method was followed. Interviews were performed with guidance counsellors and class guidance counselors who are the psychological counselors of Konya province and serving at official secondary educational institutions depending on Ministry of National Education and who accepted to interview. In collection of data in research, semi-structured interview technique was used as data collection method. Data collected were analysed with content analysis. In content analysis, the basic purpose was to reach concepts and relationships that could explain data collected. For this purpose, themes were determined in which first conceptualized data collected, then arranged logically according to the emerging concepts and after this explained data in accordance with this. Results were commented in the direction of questions asked to guidance counselors and class guidance counselors