Okul kütüphanecisi ile öğretmen arasındaki işbirliğinin özellikleri
Collaboration between school librarians and classroom teachers
  1. Tez No: 217303
  2. Yazar: SEVİM CEVİZBAŞ AKYOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA DİLEK KAYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Okul kütüphanecisi, Öğretmen, Akademik Başarı, İşbirliği, School librarian, classroom teacher, academic achievement, collaboration
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
İşbirliği kavramı, genel olarak, ortak amaçlara sahip kişilerin bu amaçlara ulaşmak için verimli bir şekilde, ortaklaşa çalıştıkları ve ürettikleri bir süreci ifade eder. Okul kütüphanecisi ile öğretmen arasındaki işbirliği ise, öğrencinin akademik başarısını artırmak amacı ile ortak planlama yapılan, ortak araç geliştirilen ve ortak ölçme ve değerlendirme yapılan bir süreçtir. Bu çalışmada, okul kütüphanecisi ile öğretmen arasındaki işbirliği çalışmaları ile öğrencinin akademik başarısı arasındaki ilişki kuramsal düzeyde araştırılmış ve İstanbul'daki özel ilköğretim okulları ve liselerde bu iki olgu arasındaki ilişki tespit edilmeğe çalışılmıştır. Tezin hazırlanmasında betimleme yöntemi kullanılmış, veri toplamak için anket tekniğinden yararlanılmıştır. Uygulama sonucunda, okul kütüphanecileri tarafından, okul kütüphanecisi ile öğretmen arasındaki işbirliği çalışmalarının akademik başarıyı olumlu etkilediğinin düşünüldüğü, gözlemlendiği ve İstanbul'daki özel okullar için gelişmiş bir işbirliği çalışmasından bahsetmenin henüz mümkün olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Collaboration, in general, defines the process in which people with same purposes work together in an efficient way in order to attain those purposes. The collaboration between the school librarian and the classroom teacher is a process that aims at the student's academic achievement, which requires a collaborative planning, tool development and evaluation. In this thesis, the relationship between such collaboration and the student's academic achievement has been explored and private schools in Istanbul have been observed to determine it. In this thesis, a descriptive method has been pursued and questionnaires have been used for collecting data. The result of this thesis is that school librarians believe in and observe the positive impact of collaborative working process whereas at private schools in Istanbul, it is not possible to talk about such collaboration between school librarians and classroom teachers.