Türk dış politika yapımı sürecinde Silahlı Kuvvetlerin rolü (1990-2005)
The role of Turkish army on Turkish foreing policy decission making process (1990-2005)
- Tez No: 217430
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÇEMREK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Güvenlik Kurulu, Savunma Politikası, Turkish Foreign Policy, Turkish Army, National Security Council, Defence Policy
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu tezin amacı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türk dış politikasının yapımındaki rolü ile ilgili bir perspektif sağlamaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri köklü bir kurumdur. Modern Türkiye'nin tarihinde, devamlılık silahlı kuvvetlerin temel özelliğidir. Türk Silahlı Kuvvetleri özellikle askerî darbe dönemlerinde siyasal yaşamı geniş ölçüde etkilemiştir. Türk yurdunu ve Türkiye Cumhuriyetini korumak, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değişmez sorumluluğu olmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri, devlet içerisindeki diğer kurumlar karşısında tartışılmaz bir güce sahiptir. Türk Silahlı Kuvvetleri, NATO ittifakının halen en büyük ikinci ordusudur. Türkiye, Soğuk Savaş döneminde cephe ülkesi olarak NATO ittifakının ağır yükünü taşımıştır. Türkiye, güneyinde ve doğusunda yer alan istikrarsız bölgelerin kenarında yer almakta, ayrıca bölgesel çatışmaların yayılmasından etkilenmektedir. Bu nedenler de Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Türk dış politikasındaki rolünü arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertasion is to provide a perspective concerning the role of Turkish Army in the Turkish Foreign Policy Decision Making. Turkish Army is a deep-rooted institution. Continuity is her basic character in the modern Turkey?s history. Turkish Army affected political life in far-reaching dimension, particularly in coup d?etat period. Defensing Turkish land and Republic of Turkey are unchangeable responsibility of Turkish Army. She has indisputable power vis-a-vis other Turkish governmental institutions in the state apperatus. Turkish Army is second biggest army in NATO Alliance, presently. Turkey had beared heavy load of NATO in her region as frontier country in Cold War period. Turkey is located to adjacent to unstable region in the South and in the East and Turkey is exposed to the spill-over effects of the regional conflicts. This reasons increases Turkish Army role in the Turkish foreign policy.