Tüketicilerin jean kullanımı üzerine bir araştırma
An inquiry abaut jean
- Tez No: 217433
- Danışmanlar: Y.DOÇ. ŞERİFE KÜÇÜKOSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Jean, denim, tüketici, tüketim, üretici, Jean, denim, consumer, consumption, producer
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Giyim Sanatları Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Giyim önemli bir kültürel etkilesim unsurudur. Moda akımlarıyla kültürler birbirleriyle tanısmıs ve kaynasmıslardır. Jean'le tanısan uluslar jean'i özümsemis kendi kültürü yapmıs, sürekli iyilestirmis, sınıfsız, cinsiyetsiz, mesleksiz, bir giyim unsuru haline getirmistir. Bu arastırma, tüketicilerin jean kullanımlarını belirleyerek, beklentiler dogrultusunda jean sektöründe var olan kuruluslara önerilerde bulunmak amacıyla planlanmıs ve yürütülmüstür. Arastırmada tarama yöntemi kullanılmıstır. Arastırmanın sonuçlarına göre, tüketicilerin tamamı jean kullanmaktadır ve jean pantolon birinci sırada tercih edilmektedir, küçük yaslarda kendi istekleriyle ilk jean'lerine sahip olmuslar, jean rahatlıgı sembolize etmis, giyim zevklerine hitap etmesi nedeniyle günün modasına uygun jean'ler tercih edilmistir. Tüketicilerin daha az tanınmıs markaları tercih nedeni ekonomi olup yerli ile yabancı markalar arasındaki farkın fiyatı oldugu belirlenmistir. Arastırmaya katılan tüketicilerin ortalama iki jean'e sahip oldukları, bir yıl içerisinde 1 ile 3 adet arasında jean aldıkları, en çok mavi renk jean pantolon kullandıkları, piyasada bulunan jean'lerin ihtiyaca cevap vermekle beraber, bedenlerine uygun jean bulmakta zorlanan tüketiciler oldugu tesbit edilmistir.
Özet (Çeviri)
Clothing is a very important component part of culture interaction. The different cultures have met and united to each other. The nations who met with jear, have assimilated jean and made it their own culture, produced it better and made it an element of clothing without class, sex and profession. This research was planned and perfomed in order to propose to companies in jean sector by defining consumers jean uses within expections. In this research , the act of searching was used. As a result of this research , all consumers wear jean and it is preferred firstly in pants, they had it in their young ages with their own wishes , jean symbolized comfortabilty and they freferred it since it appeals to their enjoyment. The consumers prefer less-know trademarks because they are cheaper for them. Between foreign and native trademark you can see differences prices. The consumers follow the fashion of jeans by shopping. All of the consumers have minimum 2 jeanses, during one year they buy between 1 and 3 new jeanses , in addition prefer the color blue. The consumers can find the standards in market but they have problems to find the right sizes which they have.