Ebu Bekr İbnu'l-Enbari ve El-Ezdad Fi'l-Luğa adlı eseri
Ebu Bekr İbnu'l-Enbari and his book El-Ezdad fi'l-Luğa
- Tez No: 217481
- Danışmanlar: DR. ORHAN PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Tarih, Biography, Eastern Linguistics and Literature, History
- Anahtar Kelimeler: Contrary relations, Arabic, Linguistic studies, lexicology, Ebul Kasım
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Ebu Bekr İbnu'l-Enbari hicri üçüncü yüzyılda Bağdat'ın Enbar şehrinde doğmuş dönemin ünlü nahivci ve dilbilimcisidir. İlk eğitimini babası Kasım b. Muhammet'ten almıştır. İlmi çalışmalarını Küfe'de sürdürmüş, dönemin ünlü âlimlerinden sa'leb'e öğrencilik etmiş ve Küfe ekolünün önemli temsilcilerinden biri olmuştur. Eserlerini daha çok kıraat, dil ve edebiyat alanında yoğunlaştırmıştır. İbnu'l- Enbari'nin hayatını incelediğimizde yaşamındaki sadelik, ilim uğruna evlenmemiş olması, ezber yeteneğinin ve hafızasının güçlü olması dikkat çekicidir. Tezimiz giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte Arap dili ve dilbilimle ilgili çalışmalardan, Ezdad'ın tanımı ve bu konudaki ilim adamlarının farklı görüşlerinden ve bu alanda yazılan ilk ezdad kitaplarından bahsettik. Birinci bölümde ise İbnu'l-Enbari'nin hayatı ve kişisel özellikleri, eserleri, dille ilgili çalışmalarından bahsettik. İkinci bölümde ise el-Ezdad fi'l-Luğa isimli eserinin yazılma nedenini, konusunu, metodunu, eserde istifade edilen kişiler ve kaynakları ve ilmi değerini inceledik. İkinci bölümün sonunda ise eserde yer alan zıt kelimeleri ve bunlarla ilgili şahitleri inceledik. Eserde üçyüz elli yedi tane zıt kelime bulunmaktadır. İbnu'l-Enbari bu alanda kendisinden önce yazılmış eserlerin en hacimlisini yazmıştır. Eserde zıt kelimeleri ispatlamak için Kur'an'dan, hadisten ve şiirlerden çok miktarda delil getirilmiştir. Anahtar Kelimeler Zıtlık ilişkisi, Arapça, Dil çalışmaları, Sözlükbilim, Ebul Kasım
Özet (Çeviri)
Ebu Bekr İbnu?l-Enbari , born in the third century of the Hegira, was a famous philologist of the period. His first teacher was his father Kasım b. Muhammed. He continued his education in Kufe , he became the student of the famous scholar Sa?leb and he became one of the most famous representatives of the Kufe School. He mostly wrote about reading (kıraat) , linguistic and literature. When we examine his life we realize that his life was very simple, and also it is remarkable that he didn?t get married due to the science, he had a strong ability of memeorize and a strog mind. Our study is made up of an introduction and two parts. In the introduction we mentioned about Arabic language, studies about linguistic, meaning of ?ezdad? and the ideas of scholars about it and the first books about ezdad. In the first part we mentioned about personal life of Ibnu?l-Enbari, his books and his studies. In the second part we mentioned el-Ezdad fi?l-Luğa, the reason he wrote it, its topic, the people who used the book and its scientific value. At the end of the second part we study about the contrary words in the book and witnesses about them. There are 357 contrary words in the book. Ibnu?l-Enbari wrote the most comprehensive book about the topic. To prove the contrary words he used a lot of examples from the Qur?an, Prophet?s sayings and poems.