İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi dersi müfredatı konularının ilköğretim öğrencilerinin dini gelişim niteliklerine uygunluğu meselesi
The appropriateress matter of the subjects of religious culture and ethics course curriculum to the features of primary school students religion development
- Tez No: 217495
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NAİM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Öğretimi, İlköğretim DKAB. Programı, Müfredat, Gelişim, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi, Öğretim, Religion Education, A Study of Primary Education Religious Culture and Ethics Course Programme, Curriculum, Development, Religion Culture and Ethics, Education
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Eğitim, bireyde istenilen yönde davranış değişikliği meydana getirme amacıyla, sistemli bir şekilde yapılan bir faaliyet olarak göze çarpmaktadır. Günümüzde sosyal bilimlerde meydana gelen gelişmeler eğitim üzerinde etkili olmuş ve bu sebeple eğitim yöntem ve tekniklerinde de önemli değişiklikler gözlenmiştir. Zikredilen bu değişiklikler din öğretimi alanında da etkili olmuş ve daha önce klasik olarak temel dînî bilgiler ve Kur'an'ı Kerîm'in öğretilmesiyle sınırlı olan din öğretimi alanı sosyal bilimlerin kullanmış olduğu deneysel verilerin ışığında din ve ahlâkla ilgili bilgilerin nasıl sunulabileceğini araştırmaya başlamıştır. Öğretimin başarıya ulaşabilmesi için bireyin tanınması ve sunulacak bilgilerin bireyin algılama düzeyine uygun olarak sunulması önemlidir. Bu sebeple bireyin gelişim özellikleri ile DKAB. konularının uyumlu olup olmadığının belirlenmesi ve konuların öğrencilerin gelişim özellikleri ile uyumlu olabilmesi için gerekenlerin tespit edilmesi DKAB. dersinin amaçlarına ulaşması için gereklidir. DKAB. konuları ile İlköğretim 4-8. sınıf öğrencilerinin gelişim özelliklerinin karşılaştırılması sonucunda konuların çocukların kavrama kapasiteleriyle uyumlu olduğu ancak çocukların ilgi ve ihtiyaçlarına cevap verme hususunda yetersiz kaldığı görülmüştür. Bunun giderilmesi için bazı konuların bulunduğu sınıf düzeyinde değil çocukların ilgi duyduğu sınıf düzeyine alınması gerekmektedir. Bazı konuların programdan çıkarılması gerekmekte ve yine çocukların ilgi duyduğu, ancak programda yer almayan bazı konuların da programda yer alması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Education is taken attention as an activity which is done systematically with the aim of change on individual?s attitudes on purpose. Nowadays developments on social sciences have been effective on education and fort this reason, important changes on education methods and technigues have been observed. These changes have been effective on religion education, and the field of religion education which is limited with teaching main religious informations and the Koran classically before, started to research how to present informations related to religion and ethics with datum used by social sciences. Presenting informations appropriate for the fevel of students? perception is important fort he successful education. For that reason, determining appropriateness of individual?s developmental features to the subjects of religion culture and ethics course and defining necessary things for this appropriateness are essential to reach the aims of course. According to the results of comparing the subjects of Religion Culture and Ethics Course and developmental features of students in 4th-8th grades; subjects are in accordance with the perception capasty of students, but they aren?t enaugh for students? needs and interests. Some subjects should be taken out from the curriculum and also both new and interesting subjects should be placed in there.