Giyim endüstrisinde örgüt içi iletişim ve gerçekleşme biçimleri
Organizational communication in the clothing industry and it's forms
- Tez No: 217501
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HATİCE SAADET BEDÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Giyim, Giyim Sektörü, letisim, Örgüt çi letisim, Türkiye, Clothing, Clothing Sector, Communication, Organizational Communication, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Giyim Sanatları Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bütün endüstri dallarında oldugu gibi giyim endüstrisinde de örgüt içi iletisim büyük önem tasımakta, hatta giyim endüstrisinde insan unsuru diger endüstri dallarına nazaran daha ön planda oldugu için örgüt içi iletisimin tasımıs oldugu bu önem daha da artmaktadır. Söz konusu bu önemden yola çıkarak giyim endüstrisinde örgüt içi iletisimin amaçlarını, yararlarını, gerçeklesme biçimlerini, etkilendigi faktörleri ve kullanılan örgütsel iletisim araçlarını Konya ve Ankara örneginde ortaya koymayı amaçlayan bu çalısma üç bölümden meydana gelmektedir. Çalısmada öncelikle tüm yönleriyle giyim endüstrisi ele alınmakta, daha sonra örgüt içi iletisim ve gerçeklesme biçimleri ayrıntılı sekilde açıklanmaya çalısılmakta ve en sonunda da bu bölümlerden elde edilen veriler dogrultusunda Konya ve Ankara örneginde gerçeklestirilen alan arastırmasının sonuçları yer almaktadır. Çalısmada; giyim endüstrisinde çalısan kisilerin örgüt içi iletisimin amaçlarına, sagladıgı yararlara, gerçeklesme biçimlerine, etkilendigi faktörlere ve örgütsel iletisim araçlarının kullanılma sıklıgına iliskin verilen cevaplardan elde edilen bulgular tablolastırılarak degerlendirilmektedir. Bunun yanı sıra, örgüt içi iletisim biçimleri kurumda çalısılan birim, kurumda görev yapılan süre, çalısanların cinsiyeti, yası, egitim düzeyi ve aylık geliri ile karsılastırmaya tabi tutularak tablolar halinde sunulmakta ve elde edilen sonuçlar degerlendirilmektedir. Sonuç olarak, giyim endüstrisinde örgüt içi iletisimin çok etkin bir sekilde kullanılmadıgı, ondan gerekli sekilde yararlanılmadıgı ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
As with all industry branches, internal communicatinon is of vital importance in the clothing industry too, furthermore, because the human factor in the clothing industry is more in the foreground, this importance has special consequences. Thus, this study aims to explore in three parts the internal communication objectives, it?s uses, it?s realization forms, the factors affecting the communication process, and the means used in internal communication on the cases of clothing manufacturing organisations in Ankara and Konya. Firstly, the clothing industry is introduced with it?s all aspects, then the internal communication processes are studied in detail, and on the data obtained in these parts, a survey analysis is conducted on the cases of clothing manufacturers in Konya and Ankara. The study has surveyed the staff for the organisational communication goals, the benefits gained by organisational communication, it?s forms of occurance, factors with effects on the communication process, the using frequency of the means of organisational communication and the findings are tabulated for analysis. Further, organisational communication forms are compared on the variables of the organisational unit, the working period in the organisation, gender, age, educational level and the monthly income and the relations are analysed on their implications. As a result, it is found that organisational communication in not used very effectively in the clothing industry and that the full potential is not exploited appropriately.