Türk halk müziği sözlü eserlerinde itikat, ibadet ve ahlak ile ilgili dini motifler
Motifs in Turkish folk music verbal composition concerning faith,worship and moral
  1. Tez No: 217502
  2. Yazar: DİLEK KİRLENMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Religion, Folklore, Music
  6. Anahtar Kelimeler: halk müzigi, türkü, itikat, ibadet, ahlak, folk music, folksong, faith, worship, moral
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Türküler, agızdan agza dolasarak ve nesilden nesile aktarılarak yasarlar. Toplumun din, adet, gelenek ve görenekler gibi manevi unsurlarını içerirler. Türk halk müzigimizin sözlü eserlerinde slam dininin temel inanç esaslarına rastlamaktayız. Tezimizin konusu, Türk halk müzigi sözlü eserlerinde itikat, ibadet ve ahlak ile ilgili motiflerdir. Türkülerimizdeki bu motifleri ararken itikat, ibadet ve ahlak konularını kendi içinde tasnif etmeye çalıstık. Allah'a iman, peygamberlere iman, meleklere iman, kutsal kitaplara iman, kaza- kader, hayırserre iman ile ilgili konuların geçtigi türküleri itikat motifleri baslıgı altında topladık. Namaz, oruç, hac ve kurban ve zekat ile ilgili konuların geçtigi türküleri ibadet ile ilgili motiflerde, edep ve güzel ahlak ile ilgili konuların geçtigi türküleri de ahlak motifi adı altında tasnif ettik. Bunların dısında kalan yemin, ecel- ölüm ve kurban olmak konularının geçtigi eserleri ise diger dini motifler baslıgı altında topladık. Tezimiz üç bölümden ibarettir. Birinci bölümde itikat, ibadet ve ahlak ile ilgili genel bilgiler vermeye ve bu bilgileri ayet ve hadislerle desteklemeye çalıstık. kinci bölümde Türk halk müzigi sözlü eserleri hakkında bilgi vermeye; üçüncü bölümde ise itikat, ibadet ve ahlak motifleri hakkında türkülerimizi belirlemeye çalıstık. Tez, bir sonuç bölümü ve bibliyografya ile sona erer.
Özet (Çeviri)
Folksongs survive by spreading from mouth to mouht and by transferring from generation to generation. They include spiritual components of society such as religion, custom, tradition and practices. In the verbal composition of our Turkısh folk music, basic beliefs of Islamic religion is found. Topic of our thesis is motifs in Turkish Folk Music?s verbal compositions. We tried to classify faith, worship and moral topics when looking for these motifs in our folksong. We collected folksong under the title of faith motifs where topics regarding belief is mentioned such as adherence to Allah, to the Prophet, to the angels, to the Holy Book, to the fortune and fate, to the goodness and evil. We classified folksongs mentioning oath, ending- death and being a victim under the title of other religious motifs.Our thesis consists of three parts. We tried to give information on faith, worship and moral in the first part, determine verbal compositions of Turkish Folk Music in the second part and our folksongs about faith, worship and moral motifs in the third part. Thesis ends wiht a conclusion part and bibliograpy.