Avrupa Birliği genişleme sürecinde azınlıklar
Minorties in European Union enlargement process
  1. Tez No: 217518
  2. Yazar: ŞEHNAZ BAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞABAN ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azınlıklar, Avrupa Birligi, Genisleme, Romanya, Bulgaristan, Minorities, European Union, Enlargement Process, Romania, Bulgaria
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tezde Avrupa Birliginin genisleme sürecinde azınlıklar konusunda üstlendigi misyon tartısılmıstır. Bu çerçevede örnek ülkeler olarak Bulgaristan ve Romanya ele alınmıstır. Her iki ülkenin de azınlıklarının durumları Avrupa Birligi'ne adaylıgın getirdigi yeni solukla hız kazanmıstır. Bu çerçevede Avrupa Birligi'ne aday ülkelerin ?Demokratiklesme? ve ?Avrupalılasma? ikiz süreçlerinde normların, kuralların ve kurumların nasıl degistigi devlet, kimlik ve güvenlik iliskisi baglamında irdelenmistir. Sonuç olarak Avrupa Birligi'ne adaylıgın, aday ülkelerdeki azınlıklar üzerindeki etkisi yadsınamaz biçimde ortadadır. Bu etki Romanya ve Bulgaristan incelenerek, ilerleme raporları bazında ve karsılastırmalı olarak ele alınmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis European Union?s mision on minorities has been discussed during the enlargement process. In this regard, Romania and Bulgaria are chosen as case studies. In these countries situation of minorities gained its peak after their applications for the full membership to European Union. The frame of ?Democratization? and ?Europeanisation? co-proceses of the candidate countries in respect of how norms, rules and institutions change in the context of state, identity and security relations are examined. Finally, it has been stated that being a candidate for EU membership has a great impact on the minorities living in these countries. Regular reports on Romania and Bulgaria?s Progress towards accesion have been analyzed and compared between two countries.