Hak ve sorumlulukları bakımından İslam Hukukunda yetimler
Regarding to rights and responsibilities orphans in İslamic Law
- Tez No: 217522
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİT ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Yetim, eytâm, emvâl-i eytâm, kimsesiz çocuk, korunmaya muhtaç çocuk, Orphan, orphans, goods of orphans, waif/orphan child, child who needs to be preserved
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yetimlerin hak ve sorumluluklarını inceledigimiz çalısmaya, konunun çerçevesi, kaynak, yöntem ve amaçla giris yapılmıstır. Birinci bölümde yetim kelimesinin kapsamı, diger semavi dinlerde yetim, cahiliyede yetim ve modern öncesi ve sonrası bazı toplumlarda yetim ve sosyal hizmet kavramı ve yetim baslıklarını içermektedir. kinci bölümde yetimin Kur'an ve sünnette genel olarak ele alınısı yer aldıktan sonra daha çok yapılan tefsirler gözetilerek Kur'an ve sünnette yetimin aile içindeki yeri, malı, ganimet, fey ve mirastaki hakları ile yetimlerle ihtilat konusu islenmistir. Üçüncü bölümde ise yetimlerin sosyal hakları ve mali hakları genel baslıklarında himayeleri, evlilik kurumundaki yerleri, yetimlerle birlikte yasama ve yetim malının vasfı, çalıstırılması, ikrazı, yetim malının zekâtı, ganimet, fey ve mirastaki hakları ele alınmıstır. Konular islenirken tezvîc-i sıgâr, teaddüd-i zevcât, ihtilat, tebennî,, lakît, ikrâz, para vakıfları, eytam sandıkları,, emvali eytam nizamnameleri ve dede yetimi terimlerine baslıklar altında açıklama getirilmeye çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
At the study in which we examine rights and responsibilities of orphans, frame of subject, source, method and aim were introduced. The scope of orphan term at the first section compose orphan headings at other religions, Judaism and Christianity, Ignorance term (before our Prophet), orphans in some societies before and after modern age and orphans with social services term. At the second section, considering orphan in Qur?an and Hadith generally, and then considering the commentaries of Qur?an the following subjects have been examined: place of orphan in the family, goods of orphan, goods from capture and prize, rights at inheritance, living together with orphans. At the third section, the following subjects have been examined and they have been tried to be explained: social and financial rights of orphans, their guardianship, their places at marriage position, living together with orphans, qualification of orphan good, operating, debit and alms of orphan good, goods from capture and prize, rights at inheritance. While examining the subjects, marriage of little young, marriage with many wives, living together with orphans, foundling child, money foundations, orphan goods associations, and grandfather orphan The study has been completed with result and bibliography sections.