Mesleki eğitim kurumlarında görev yapan atölye ve bölüm şeflerinin stres kaynaklarına etki eden faktörler
To determine the effecting factors of department and workshop chiefs in technical and professional education centers on stress resources
  1. Tez No: 217559
  2. Yazar: SERAP ŞAHİN KAROL
  3. Danışmanlar: DR. ADİL SERDAR SAÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Stres Kaynağı, Örgütsel stres, Şef, Stress resource, organizational stress, chief
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı ? Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumlarındaki Atelye ve Bölüm Şeflerinin Stres Kaynaklarına Etki Eden Faktörleri? tespit etmektir.Bu genel amaç doğrultusunda: araştırmanın evrenini 2007 - 2008 eğitim öğretim yılında İstanbul ili, Kartal ilçesi sınırları içinde bulunan mesleki Eğitim Kurumlarında görev yapan bölüm ve atelye şefleri oluşturmaktadır.Çalışma evrenindeki Mesleki Eğitim Kurumlarının hepsine ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu yolla 22 bölüm şefi ve 91 atelye şefinin örgütsel stres ile ilgili görüşleri alınmıştır.Veriler SPSS İstatistik Programı kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistik analizinde bölüm ve atelye şeflerinin kişisel özellikleri açısından dağılımını belirlemek amacıyla frekans ve yüzdeler hesaplanmıştır. Ayrıca aritmetik ortalama ve standart sapma istatistikleri kullanılmıştır. Son olarak da one-sample t testi tekniği uygulanmıştır.Araştırma sonucunda: Yönetici eğitmenler üzerinde strese yol açan belirgin bir etken gözlenmemiştir. Yani bölüm ve atelye şefleri üzerinde örgütsel politikalar, örgütsel roller, örgütün yapısı, örgütün iklimi, örgütün içindeki iş süreçleri, örgütün dış çevre ile ilişkileri ve örgütün fiziki koşulları bir arada ve `orta' düzeyde stres oluşturmaktadır. Ayrıca yönetici eğitmen stres düzeyi, cinsiyet, yaş, görev, eğitim, branş, öğretmenlik görev süresi ve şeflik görev süresine göre farklılaşmamaktadır. Yani benzer etkilere benzer tepkiler vermek suretiyle orta düzeyde stres sahibi oldukları sonucuna ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
The main goal of this research is to determine the effecting factors of department and workshop chiefs in technical and professional education centers on stress resources.Regarding this general purpose: Department and workshop chiefs on duty in 2007 -2008 educational calendars in Professional education establishments within the borders of İstanbul city Kartal district constitute the cosmos of this research.All Professional education establishments within the working cosmos are tried to be reached. This way 22 department chiefs? and 91 workshop chiefs? opinions on organizational stress are taken.Data are analyzed by using SPSS statistics program. In order to determine the distribution of department and workshop chiefs? personal attributes frequencies and percentages are calculated. Besides, mean and Standard deviation statistics are used. And finally, one-sample test technique is applied.As the research result: No significant effect that causes stress on executive tutors is observed. Meaning, organizational politicizes, organizational roles, organizational structure, organization?s climate, working process within organization, organization?s relations with outer environment and organization?s physical conditions all together constitute a medium level stress on department and workshop chiefs. Moreover, executive tutors? stress level differs according to gender, age, duty, education, field, tutoring duration and chieftaincy duration. In short, they have stress at a medium level by reacting similarly to similar cases.