8-10 yaş çocuklarında de/hb olgusunun zeka,kognitifve kişilik dinamikleri açılarından incelenmesi
An examination of adhd in 8-10 aged children by the aspects of iq, cognitive and dynamics of personality
  1. Tez No: 217678
  2. Yazar: GONCA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜCELLA ULUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ADHD, CAT, Bender Gestalt Test, WISC-R
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji, İnsan Bilimleri ve Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
8?10 Yas Çocuklarında DE/HB Olgusunun Zeka, Kognitif ve Kisilik Dinamikleri Açılarından ncelenmesi ? Bu arastırmada DE/HB belirtileri gösteren ancak tanısı konulmamıs ve ilaç kullanmamıs 8-10 yas aralıgındaki 30 çocuk, DE/HB belirtileri göstermeyen 8-10 yas aralıgındaki 31 çocuk, karsılastırılmıstır. Tüm olgulara DSM-IV ölçütlerine göre degerlendirildikten sonra, WlSC-R, BGGA ve Ç.A.T uygulanmıstır. Olguların annelerine de Eysenck Kisilik Envanteri uygulanmıstır. Enürezis ve kardes geçimine göre ve disiplin yöntemleri konusunda esle uyum durumu gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmektedir. Disiplin yöntemlerinden; dayak uygulaması oranı deney grubu olgularında kontrole göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmustur. Kardes rekabeti gruplara göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Anne figürünün sefkatli olusu deney grubu olgularında kontrole göre anlamlı düzeyde düsük bulunmustur. Endise yapılarından onaylanmama puanı deney grubu olgularında kontrole göre ileri düzeyde anlamlı düsük bulunmustur. Sevgi eksikligi puanı deney grubu olgularında kontrole göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmustur. Otorite puanlarından güçlü figürü puanları deney grubu olgularında kontrole göre anlamlı düzeyde düsük bulunmustur. Sevecen puanları da yine deney grubu olgularında anlamlı düzeyde düsüktür. Anne kisilik envanterinde nörotik puanı ve BGGA ölçümlerinden toplam hata puanı ve perseverasyon hata puanı deney grubu olgularında kontrol grubu olgularına
Özet (Çeviri)
An Examination of ADHD in 8?10 Aged Children by the Aspects of IQ, Cognitive and Dynamics of Personality ? In this study, the clinical group consists of 30 children ( 8?10 ) who have syptomps of ADHD but not diagnosed as ADHD and haven?t used drugs and the control group which consists of 31 children ( 8?10 ) who haven?t had symptomps of ADHD had been compared. The two groups have been evaluated according to DSM-IV criteria and CAT, Bender Gestalt Test, WISC-R have been applied to the children. The Eysenck Personality Questionnaire applied to the mothers of the children. Accompany with brothers/sisters and compatibility of parents in using methods of discipline are significantly high in control group compared to clinical group. Enuresis and beating are significantly high in clinical group compared to control group Compared to control group, the ?tender? mother figure and competition between brothers/sisters are seen significantly low in clinical group. In relation to nature of anxieties, ?disapproval? points are remarkably low and ?lack of love? points are significantly high in clinical group compared to control group. In assestment of the authoratative points such as ?vivid? and ?caring? points are also significantly low in clinical compared to control group. Neuroticism points in EPQ and the total fault points, perseveration points in Bender Test are significantly high in clinical group compared to control group. There are no significant differences between the groups in WISC-R scores.