Le politique chez Nietzsche comme forme esthétique de l'être ensemble
Birlikte varoluşun estetik formu olarak Nietzsche'de politika = Politics ın Nietzsche as esthetique manner of being together
- Tez No: 217762
- Danışmanlar: PROF.DR. CEMAL BALİ AKAL, PROF.DR. MELİH BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Trajik politika, modern politika, büyük politika, Tragic politics, modern politics, Grand Politics
- Yıl: 2006
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Nietzsche'nin modernite eleştirisinin önemli bir parçası modern politika eleştirisidir. Demokrasinin, çöküş kültürü ürünü olan Hrıstiyan ideolojisinin devamı olduğunu düşünen Nietzsche, alternatif olarak ?Büyük Politika? diye adlandırdığı modeli önerir. Nietzsche'nin politika kurgusu estetikle ilgili düşünceleriyle büyük ölçüde bağlantılıdır. Zira Antik Yunanlıların ?trajedi? kavramı ve dünyanın trajik yorumlanışı onun bu konudaki düşüncelerinin merkezinde yer alır. Trajedi ona göre sadece estetik bir kavramı değil, modern dünyanın içinde bulunduğu çöküş ve nihilizm kültürüne zıt bir kültür ve varoluş biçimini ifade eder.
Özet (Çeviri)
An important part of Nietzsche?s critic against modernity is his critic of modern politics. Nietzsche, who thinks that the democracy is the continuation of ideology Christian which is the product of decadent culture, proposes the model that he calls ?Grand Politics?. Nietzsche?s project of politics affiliates with his thoughts on esthetic. Because, concept of ?Tragedy? and consideration tragic of existence take part in the centre of his thoughts about this subject. ?Tragic? is not only an esthetic concept but also is the typology of a certain manner of existence and a culture which is totally contrary to the decadent culture of modern world.