Turkey's responses in the face of the formation of European Security and Defense Policy (ESDP)
Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikasının (AGSP) oluşumu karşısında Türkiye'nin tutumu
  1. Tez No: 217776
  2. Yazar: ENGİN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Uluslararası İlişkiler, Defense and Defense Technologies, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası, karar verme yapısı, Avrupa Birligi üyeligi, Avrupa savunması, European Security and Defense Policy, decision making structure, EU membership, European defense
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu tez, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikasının (AGSP) olusumu karsısında Türkiye'nin tutumunu incelemektedir. AGSP karsısında siyasi tutumlar iki boyutta incelenebilir. Türkiye'nin bakıs açısına göre, baslangıçtan beri Türkiye AGSP karar alma süreci içerisinde yer almak istemektedir. Bundan dolayı, Türkiye'nin AGSP sürecinin karsısında olmadıgına karar verilebilir. Buna ragmen, Avrupa Birligi (AB) tarafından Türkiye'nin AGSP'ye entegrasyonu iyi karsılanmakla beraber, AB üyesi olmayan Avrupalı bir NATO üyesi olarak Türkiye, karar alma süreci içerisine dahil edilmemistir. Bunun sonucu olarak, AGSP'nin olusumu Türkiye'nin Batı Avrupa Birligi ve NATO üyeligi dolayısiyle Avrupa güvenligi içerisindeki poziyonunu zayıflatmıstır. AGSP karar alma sürecinde dahil edilmeyen Türkiye bir NATO üyesi ülke olarak AB-NATO isbirligi konusunda çekincelerini belirtmistir. ikinci olarak AB bakıs açısına göre, Avrupa Birligi AB üyesi olmayan ülkeleri süreç dısında bırakarak AGSP karar alma yapısında tam hakimiyeti saglamak istemektedir. Bunun yanında, Türkiye'nin AGSP'ye tam entegrasyonu Türkiye'nin AB üyesi olmasına baglanmaktadır. Türkiye'nin AB üyelik süreci, karar verme süreci dahil AGSP'ye tam katılımıyla iliskilendirilmemelidir. Avrupa savunması konusundaki gelismeler Avrupa'daki NATO ve ABD üstünlügüne bir meydan okuma olarak düsünülebilir. Avrupa savunmasındaki gelismeler ve Türkiye'nin bu sürece katılımı bu çalısmada incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The study examines Turkey?s responses in the face of the formation of European Security and Defense Policy (ESDP). The political responses over ESDP have two dimensions. From the viewpoint of Turkey, at the beginning she intended to participate in the process of decision making structure of the ESDP. Therefore, it can be concluded that Turkey is not against the formation of the ESDP. However, as a non-EU European NATO member, Turkey?s integration into European security and defense was welcomed but she was excluded from the strategic decision making structure of ESDP. As a result of this, formation of ESDP undermined the position of Turkey who has rights inherited over European security from Western European Union Associate and NATO Memberships. As Turkey was excluded from the decision making structure of ESDP, she put reservations to the EU-NATO cooperation as a NATO member. Secondly, from the viewpoint of European Union, she is trying to keep the decision making authority of ESDP in EU itself by excluding non-EU European states. Besides, Turkey?s full integration into European Security and Defense Policy was made contingent to the Turkey?s European Union membership. Turkey?s EU membership process should not be linked with her full participation, including decision making structure of the ESDP. European defense developments were considered to be as a challenge to NATO and US superiority in Europe. Developments in European defense and Turkey?s participation in this process were also examined in this study.